Kultúra

2015.01.30. 19:10

Munkában a Lélekvéső

Dunaújváros – Csepeli István fafaragó népi iparművész kiállításával nyitotta idei programsorozatát az Intecisa Múzeum. Lélekvésővel a megismerés felé...

Szabó Szabolcs

Pénteken délután Lélekvéső címmel mutatkozott be Csepeli István, Dunaföldváron élő és alkotó népi iparművész önálló kiállítása az Intercisa Múzeumban, amely a Kodály Zoltán díjas művész tárlatával nyitotta idei programsorozatát. A megnyitón a dunaföldvári Virágom együttes muzsikált, Csepeli kiállítását pedig dr. András Ferenc ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

Megfejtendő alkotások. Csepeli István Lélekvéső című kiállítása március 15-ig várja a látogatókat az Intercisa Múzeumban

Csepeli István Lélekvéső című kiállításával biztosra ment a házigazda Intercisa Múzeum, hiszen az országosan is ismert és elismert dunaföldvári alkotónak tekintélyes tábora van Dunaújvárosban is, így nem csoda, hogy a a péntek délután fél ötre meghirdetett kezdés előtt már megtelt a múzeum második emeleti kiállítótere, ahol elsőként Farkas Lajos, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, az idén hetvenedik születésnapját ünneplő alkotó tárlata még csak a kezdet, a jövőben számos dunaföldvári alkotó is bemutatkozhat majd a múzeumban. A Lélekvésőt az alkotó földije, dr. András Ferenc filozófus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Előadásából néhány megszívlelendő gondolatot idéznénk:

Csepeli István és a magyar kultúra hagyománya mit jelent ez a látogató számára? Garanciát. Garanciát arra, hogy jelenvalóvá lesz az, amit a nemzeti tradíció kifejezés alatt értünk. Legyen az anyag fából, csontból, viaszból mindegy. Mert a lényeget Csepeli képviseli, a lélekvéső. Alkotó és műalkotás. Ők együtt vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!