Kultúra

2015.06.04. 14:11

Művészi sorozatterhelés az adonyi iskolában

Adony - Páratlannak mondható rendezvénysorozat volt a napokban Adonyban, a művészeti iskolában.

Pekarek János

Nagy utazás akár ezt a címet is adhatták volna az adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola eheti programjainak. Hiszen számontartani is nehéz volt, annyiféle rendezvényt láthatott, hallhatott a néha bizony kissé elkényeztetett kisvárosi közönség...

Ilyenkor, tanév végén mutatják be ugyanis a művészeti iskola növendékei, hogy hová is jutottak a zene, a tánc, a rajz és festészet, valamint a színjátszás sokszor rendkívül rögös útján.

Hétfőn este fél hatkor a művelődési ház nagytermében a zeneművészeti kar hallgatói adtak vizsgakoncertet. Bernád Gyöngyi zongoratanárnő tanítványai kezdték a sort - köztük is Csepi Árpád adta elő fergetegesen Mendelssohn: Velencei gondolás dalát. Ám a szolfézs előképzősök, a fa- és rézfúvósok (vezető tanárok: Kulin Krisztina és Kovács Gergely), a vonósok (Hámori Teréz), valamint az ütő tanszak (Juhász Balázs) tanítványai is remekbeszabott fellépésekkel mutatkoztak be.

Másnap, kedden Suligála adott elfoglaltságot az iskola tornatermét zsúfolásig megtöltő nézőknek, ahol hihetetlen mennyiségű és minőségű produkció kápráztatta a nézőket ezúttal többnyire a könnyedebb, humorosabb műfajokból. A gálát elsősorban adománygyűjtési célból rendezték, a tanulók jutalmazására és az iskolai rendezvények finanszírozására: ebből a szempontból is sikerrel!

Szerdán pedig (nem Nagy, hanem szerényen csak:) Utazás címmel rendezték meg a tizedik születésnapját ünnepját ünneplő művészeti iskolát köszöntő műsort. Stílszerűen tíz megállóval az iskola udvarán és épületében, ahol ismét kitettek magukért a zenészek, felléptek a színjátszó tagozat diákjai csakúgy, mint a kortárs és néptáncosok.

Az Utazás pedig az iskola Alkotóházában (ott ilyen is van!) ért véget, ahol a képzőművészeti tagozat hallgatóinak legújabb munkáiból összeállított kiállítás várta az érdeklődőket. Elsőosztályosoktól végzősökig mutatták be az ifjú alkotók, hogy most éppen hogyan látják a világot.

A bízvást páratlannak mondható rendezvénysorozat után (amelyet most vasárnap este hattól még Juhász Balázs különleges ütőhangszeres koncertje, majd június 15-én és 20-án az iskolai évzáró ünnepségek követnek) túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az adonyi előadók jól bírják a sorozatterhelést! A sok fellépés nem látszott meg a minőségen.

Nem különben remek állóképességgel bírnak a helybéli nézők is - akiknek szintúgy kivételes érzékenységgel kellett rendelkezniük az események özöne közepette...

Sokan, sokszor panaszkodunk, hogy itt, vidéken kissé hátrányos helyzetben vagyunk a fővárosiakhoz képest, ami a kultúrát illeti. Lehet, hogy sokszor igazunk van. Hiszen Budapesten kívül nincs olyan körút, például, ahol színházak tucatjai között választhatunk. Nincs annyi kiállítóterem, annyi hangverseny, annyi rendezvény. De a lakosság számához képest igenis van annyi (vagy még több) tehetség, mint a nagyvárosban! S a közönséget nem lehet becsapni...

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!