Kultúra

2017.01.15. 17:50

Múzeum, a kultúrközpont - Szerteágazó kiállítási, előadási és rendezvény-szervezési elképzelések

Dunaújváros - Nagysikerű tavalyi kiállítás- és rendezvénysorozat után az idén is nagy tervekkel készül a múzeum.

DH-információ

Eseményekben gazdag esztendőt tudhat maga mögött a dunaújvárosi Intercisa Múzeum: huszonnyolc nagy rendezvényük volt 2016-ban, ebből 12 időszaki kiállítás - tudtuk meg Farkas Lajostól, az intézmény igazgatójától.

Fontos részlet volt a múzeum életében, hogy néprajzi résszel bővítették az 1976 óta látható állandó kiállítást, amely a bronzkori és a római időktől kezdve dolgozza fel a város történetét. Tavaly kiadták a múzeum évkönyvét is, ezt a gyakorlatot évente folytatni fogják. Megújult az intézmény honlapja is.

A nagysikerű rendezvények közül a Katyn emlékére rendezett kiállítást említi elsősorban az igazgató, de hasonlóan nagy érdeklődést keltett a szerbiai Studenica kolostor kincseinek bemutatója. Hasonlóan népszerű volt a nyáron önkormányzati és pályázati támogatással létrehozott Kurultáj rendezvénye, valamint az ugyancsak a város támogatásával elkezdett búvárrégészeti kutatás is - aminek idén is lesz folytatása.

Farkas Lajos igazgató az idei tervekről beszélt lapunknak

Még tavaly nyílt az idén április 9-ig látható kiállítás az Intercisa Múzeumban Virtuális várak címmel, ami elsősorban az iskolások körében népszerű. Ezután pedig a már előkészítés alatt lévő 2017-es tárlatok és rendezvények következnek.

Először is az a rendőrségi kiállítás, amely a tavaly a tűzoltókkal kezdődött bemutató folytatása: a pandúrkorszaktól a korszerű rendőrségig öleli fel a szervezet történetét, és külön érdekességet ad majd a bemutatónak, hogy idén a tervek szerint Dunaújvárosban rendezik majd meg a Fejér megyei rendőrnapokat is.

Nyáron a Kecskeméti Kerámia Stúdió nemzetközi alkotótáborában készült munkákból nyílik tárlat, szeptember 15-től pedig Boldog békeidők! címmel magángyűjtemények kincseiből is összeállított bemutatót láthatunk, amelynek gerince a Habsburg-kor végén keletkezett emlékekből áll össze.

Egy részlet az Intercisa Múzeum nagysikerű tavalyi kiállításából, ami a szerbiai Studenica kolostor kincseit mutatta be


November 3-tól lesz látható Gombos István ötvösművész életműkiállítása, majd december 15-től kezdődik és a 2018-as évre is átnyúlik az a régészeti bemutató, amelynek megjósolhatóan legnagyobb szenzációját az osztrák-magyar Szent István csatahajó emlékei jelentik majd. Kapitánya volt Horthy Miklós...

Ám az Intercisa Múzeum hagyományosan nemcsak kiállításairól, hanem előadásairól is nevezetes a nagyközönség előtt! Az első nagyob szabású előadás február végén lesz: akkor Farkas Bertalan, Magyarország első űrhajósa beszél majd emlékeiről. Ezután a Biblia régészeti kutatásairól szóló előadást terveznek. Majd jön egy rendőrségi sztárnyomozó, dr. Kovács Lajos, aki a legnagyobb port felvert bűntények nyomozásában vett részt. Ezek mellett lesz még néprajzi, illetve több más, tudományos előadás is. Az Intercisa Múzeum idei tervei között szerepel, hogy visszaállítanak vagy újraélesztenek több régi, a maga idejében nagyon kedvelt múzeumi programot: így például a Múzeumkerti esték koncertjeit! Továbbá ingyenes bemutatkozási lehetőséget szeretnének kínálni fiatal zenei tehetségek bemutatkozásához is. Megrendezik természetesen a közönség körében igen népszerű családi napokat és játszóházakat, valamint tovább bővítenék az állandó kiállítást a rendszerváltás utáni résszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!