Kultúra

2015.05.19. 14:02

Nagy Ákos hazatér Dunaújvárosba

Dunaújváros - Május 20-án este folytatódik Kurucz Gergely karnagy komolyzenei beszélgetősorozata. A hazatérő: Nagy Ákos.

Szabó Szabolcs

Dunaújvárosból elszármazott zeneszerzőket invitál a Bartókba Kurucz Gergely, aki a komoly zene értő és elkötelezett híveként, nem csupán szerkesztője, de beszélgetőtársa is vendégének.

A Bartók honlapján olvasható rövid portré szerint ma este 18 órára vallatásra érkező vendég, Nagy Ákos művészete szintetikus, szintetizáló hajlamú, amely a németalföldi polifón hagyományokból építkezik. Elemzi a késő gótikus és a kora reneszánsz zenei világot, amelynek nyomait művein éppen úgy tetten érhetjük, mint ahogy az erdélyi népzenét, az indiai, a khmer, a balinéz vagy a japán kultúráét.


Nagy Ákost – háttérben Baráth Bálint – legutóbb a KMI-ben hallgathatta a közönség. Fotó: A. G.

Kutatja az Európán kívüli ritmus- és hangrendszereket. Újabb formák és újabb struktúrák érdeklik s ezeket sajátos dallamrajzolatokkal tölti ki, amelyek igen gyakran a nem temperált rendszerből valók.

Címkék#Nagy Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!