Kultúra

2014.01.27. 17:55

Nagyítás: Wormser Antal fotói

Dunaújváros - Február hónap elején indítja az idei évre rendelt kiállítássorozatát a Kortárs Művészeti Intézet. Fotóremekek egy remek fényművésztől. A nagyításban Wormser Antal életműve.

Szabó Szabolcs

A 2014-es esztendő első tárlatáról, Fehérvári Tamást, a Kortárs Művészeti Intézet munkatársát kérdeztük:

-Kiállításunk a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött, közel negyvenezer felvételből álló életműből tár a nagyközönség elé egy válogatást. A képek kisebbik része abból az időszakból származik, amikor Wormser a Népszabadságnál dolgozott (1957- 1965), többségük pedig az 1966- 1992 közötti évekből, amikor a fotóriporter az Esti Hírlapnál először fotóriporterként, majd 1983-tól rovatvezetőként tevékenykedett.

Wormser munkái az élet minden területére kiterjedtek: protokoll-felvételek, utcai zsánerképek; a termelés, a kultúra, a divat, az oktatás képei sorakoznak az életműben. A felvételek a szocialista Magyarország széles keresztmetszetét mutatják be. A kor elvárásainak megfelelően a fotós készített az épülő szocializmust bemutató termelési riportot gyárakból, termelőszövetkezetekből.

Wormser Antal felvételei azonban az ideológiai direktívákat csak igen tágan értelmezve alkalmazták: képein egy adott kor boldog vagy boldogtalan embere jelenik meg, látjuk a mosoly, a fáradtság, a szomorúság jeleit, de a környezet szép-csúnya, de szerethető, élhető részleteit is fogalmazott lapunknak Fehérvári Tamás.

A KMI munkatársától megtudtuk azt is, a Wormser-anyagot bemutató kiállítás mellett egy, a fiatal magyar kortárs fotóművészek munkáját bemutató tárlattal is jelentkezik majd február hónapban az intézmény.

Fotóra fel!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!