Kultúra

2017.08.14. 17:35

Kiállítások Nagyvenyim önállóvá válásának 70. évfordulója alkalmából

A Nagyvenyim önállóvá válásának 70. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi falunapon kiállításokkal is kedveskedtek a település lakóinak több helyszínen.

Balla Tibor

Mondhatnánk, hogy vissza nem térő alkalom volt, hiszen öt helyszínen állítottak ki, és csak két napon át látogathatta a nagyérdemű a tárlatokat. Az augusztus 4-én, pénteken 17.30-kor kezdődött kiállítás-megnyitó után még aznap 18-tól 20 óráig, szombaton pedig 10-től 18 óráig volt lehetőségük megcsodálni a kiállított munkákat a helyszíneken, ráadásul minden helyszínen ingyenesen.

Két remek keramikus munkáit is megcsodálhatták az iskola klubtermében

A Palágyi József Könyvtárban a földszinten Kocsisné Szloboda Teréz nagyvenyimi festőművész kiállítása volt látható, az emeleten pedig az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett "Toldi Miklós képe úgy lobog fel nékem" című rajzpályázatra készült műveket állították ki. A szervezők nagy örömére szolgált, hogy a beérkezett képekből egy teljes kiállítást létre tudtak hozni, és meg tudták vele tölteni könyvtáruk emeletét.

Jó lehetőséget adott a nosztalgiázásra a Nagyvenyim 70 évét felidéző, különféle tárgyakból álló kiállítás Fotók: Zsedrovits Enikő

A második helyszín a Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskolában volt. Itt a tornateremben A 70 éve önálló Nagyvenyim címet viselő történeti kiállítást rendezték be Nagyvenyim elmúlt 70 évéből. Korabeli használati tárgyak, képek, emlékek töltötték be a teret, amelyek az elmúlt és a jelen kort voltak hivatottak felidézni. A kiállítás létrehozásában segítségükre voltak Csizmadia György, dr. Gubánné Pintér Annamária, Kéri János, Kéri Jánosné, a nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola, a nagyvenyimi Nefelejcs óvoda, Németh István, Paudics György, Simon Mihály és Vargáné Kaiser Katalin.

Az iskola aulájában a művelődési ház mindkét foltvarró csoportjának, a Nagyvenyimi Foltvarróknak és a Főnix Foltvarró Csoport munkáiból rendeztek kiállítást.

Az általános iskola földszinti klubtermében is akadt a szemnek látnivaló, a Nagyvenyimen élt, és Nagyvenyimen élő kézműves alkotók munkáiból állítottak össze egy kétnapos tárlatot. A kiállító művészek: Vészity Margó keramikus, Vidáné Májer Márta keramikus, valamint Hujber Lajos fa- és bőrtárgykészítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!