Kultúra

2015.08.28. 18:30

Ünnepi kongresszusra gyűltek össze az alkotó orvosok

Dunaújváros - Fennállásának 40. évét kongresszussal ünnepli a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Köre.

Szabó Szabolcs

Visszatérő vendég városunkban a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Köre (MOKK), amelynek jubileumi, immáron 40. kongresszusa péntek délután kezdődött Hotel Kerpely különtermében.

Köszöntőjében a MOKK elnöke, Dr. Fodor Etelka főorvos munkáját alelnökként Gulyás Márta és Dr. Sárhegyi József alelnökként segíti hosszú évek óta felidézte, hogy 1975 januárjában Dr. Hankiss János kezdeményezésére alakult meg a magyar orvosíró társaság, amely befogadta a képzőművészetekkel foglalkozó kollégákat is. A baráti közösséghez már a kezdetektől csatlakozhattak a rokonszakmák képviselői, azaz az állatorvosok és a gyógyszerészek is.

Dr. Fodor Etelka (j) főorvos köszöntötte a jubileumi kongresszus résztvevőit
Fotó: Ady Géza

Mint arról lapunkban már egy korábbi találkozó alkalmával beszámoltunk, érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Köre, nagy elődöket mondhat magáénak. Gondoljunk csak Illés Endrére, aki az 1970-es, 80-as években írt nagysikerű munkákat. Könnyen lehet, hogy a mai orvos alkotók közül is kikerül néhány, akinek nevét nem csak a hálás betegek, hanem a művészetük iránt rajongók is meg fogják őrizni. Mégpedig az irodalom, a költészet, a festészet, a szobrászat kedvelői is jó, ha számon tartják a mintegy száztagú klub tagjainak törekvéseit, mert például egyik tagtársuknak, Kubaszov Tamarának már köztéri szobra is áll Budapesten

Visszatérve a pénteki találkozóra: külön köszöntötték dr. Boga Bálintot, aki már egyedüliként képviseli az alapítók társaságát. Az elnöknő felidézte, hogy korábban Szombathelyen, Budapesten, Kaposváron és Balatonnál is több kongresszust rendeztek, ám immáron hatodik éve Dunaújváros ad otthont a nyár végén esedékes rendezvényüknek. A találkozókra nem csak belföldről érkeztek/érkeznek orvosok, egészségügyi szakemberek, hanem külföldről, így Ausztriából, Svájcból, Németországból, Szlovéniából, Kárpátaljáról is.

Sajnos az idei találkozón sokan megromlott egészségügyi állapotuk miatt nem vehetnek részt. A megnyitó után már az első fellépők következtek. Előbb Dr. Kovács Béla, majd Dr. Sasváry Erzsébet versét hallgathatták meg az egybegyűltek, majd a dunaújvárosiak részéről Tabajdi György négy Cseh Tamás dallal örvendeztette meg a résztvevőket. A folytatásban pedig számos izgalmas és előadás szerepelt a programban.

A kongresszus szombaton folytatódik a Hotel Kerpely különtermében, ahol számos képzőművészeti alkotást is szemlézhetnek az érdeklődők.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!