Kultúra

2014.05.01. 16:20

A sokarcú és hiperaktív művész

Dunaújváros - Május 4-én zárul Pintér Lajos kiállítása a Bartók aulában. A sokarcú és hiperaktív művésszel a tárlatzárás előtt beszélgettünk. Főként nem a kiállítás anyagáról.

Szabó Szabolcs

- Reggel fél ötkor kelek, nekem már nem kell olyan sok alvás - jegyezte meg Pintér Lajos, amikor időbeosztásáról kérdeztük, ugyanis emberünk meglehetősen feszített tempót diktál...

Pintér Lajos, a helyi a kulturális élet egyik meghatározó örökmozgója szinte mindenben szerepet vállal. Az önmagát kreatív alkotóként meghatározó mérnök, tanár, művész ezúttal a Bartók aulában mutatta be legújabb, főként grafikai munkáit fehéren fekete SZÍN JÁTÉK címmel.

- Az utóbbi években én azt tapasztaltam, hogy az emberek többségében leginkább a félelem diktál. Ez lehet egzisztenciális, magánéleti, vagy mindkettő, de érezhető egyfajta egyéni és társadalmi feszültség, főként ezt szerettem volna bemutatni ezeken az alkotásokon, ám természetesen minderről a tárlatlátogató dönt, aki áldoz erre néhány percet. Én magam lepődtem meg a leginkább, amikor olyan visszajelzéseket kaptam, hogy ez a tárlat szép. Esztétikailag remélem az, de ez esetben engem nem ez motivált.

Szabad, mint a madár, és így is alkot. Olyan új technikákat alakít ki és alkalmaz, amelyek a mondanivalóját jobban követik, mint a hagyományos megoldások - fogalmazott Pintér Lajosról, New York-i kiállításának apropóján Zwack Péter Magyarország egykori nagykövete. A hagyományos megoldások jelenleg sem kötik le a kulturális élet számos területén tevékeny alkotót és szervezőt.

A pénz természetesen fontos, de nem minden. Én úgy vélem, hogy összefogással és szervezettséggel sok mindent el lehet érni. Jó példa erre a Pentelei Kézműves Egyesület, amely az egykori pentelei iparos hagyományokra támaszkodva próbálja bemutatni a jelenleg is tevékenykedő mesterembereket. A terveink szerint a felújítás előtt álló pentelei malomban lenne a bázisunk és székhelyünk, alkotó- és kiállítótérrel. Az illetékesekkel már egyeztettünk, remélem a közeljövőben elindulhatnak a munkálatok. A terveink között szerepel egy pentelei borút kiakítása is, amely egyrészt kapcsolódhatna a nemzetközi Limes programhoz is. Dolgozunk, és úgy érzem egyre több támogatót tudunk majd az ügy mögé állítani. A lényeg, hogy a Dunaújvárosba érkező turisták egy komplex programot kapjanak, amely egy jól felépített menetrend szerint mutatja be a város nevezetességeit és érdekességeit - fogalmazott Pintér, aki mindezek mellett természetesen folytatja alkotói tevékenységét is. Ír, rajzol, tervez, és ritkán alszik öt óránál többet.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!