Kultúra

2017.02.23. 07:59

"Nem lehet megunni " - A fülemüle Baracson is nagy sikert aratott

Baracs – Emlékeznek a régi reklámszövegre? „Nem lehet megunni, ez az, amit nem lehet megunni ” A friss, finom tejfölt reklámozták így valamikor a hetvenes-nyolcvanas években. Vajon a madárdalról hogyan vélekedik a tudomány? Meg lehet unni? Vagy talán boldogan hallgatjuk mindig, hiszen az életre, a létezés örömére emlékeztet?

Gajdó Ágnes

Februárban a madarak egyre erősödő hangja már a közelgő tavaszra figyelmeztet. Innen-onnan hallani a reményt keltő nyitnikék-szózatot. S jó, ha tudjuk, hogy dalos ajkú szárnyas barátaink megérzik, mikor szabadulhatunk meg a nehéz teherként cipelt téli kabáttól

A hónap végén fülemülefüttyre figyelt a Fejér megye délkeleti csücskében megbúvó Baracs község. Természetesen nem a bülbülmadár néven is ismert csalogány hallatta hangját, hanem az Arany János költeménye alapján készült előszállási Fülemüle búgott, csivitelt, cserregett, csacsogott, csattogott a nézők fülébe – immár tizedszer!

Ki gondolta volna, hogy a Rozmaring Nyugdíjas Klub egyik összejövetelén elhangzó ötlet ilyen sikerrel jár? A színdarab, amit Nyúl Mihály szövegíró, Gajdó András rendező és a szereplők közösen alkottak, mára bejárta a fél megyét. Előszállás, Ráckeresztúr, Nagykarácsony, Mezőszilas, Mezőfalva, Nagyvenyim, Daruszentmiklós után Baracson is megismerhették az érdeklődők Arany János költeményét s a modernizált színdarabot, ugyanis Várai Róbert polgármester a faluházba invitálta a társulatot.

A kezdeti tartózkodó csendet rövidesen feledtette a hangos nevetés, s a nyílt színi taps sem maradt el egy-egy jól sikerült jelenetet követően. A szereplők egyre jobban belemelegedtek, inspirálta őket a nézőtérről érkező tetszésnyilvánítás, nevetés. Péter és Pál veszekedése ismerősnek tűnhet napjainkban is, hiszen olykor apróságok miatt képesek vagyunk hajba kapni szomszédunkkal. De hogy a portánk határán túl lehullott dió vagy a mindannyiunknak egyformán szóló fülemülefütty miatt perlekedjünk? Elképzelhetetlen. Vagy nem az? A darab görbe tükröt tart elénk: önzőségünket, hiúságunkat éppúgy kifigurázza, mint a modernkori lélektelen telefon-tablet mániát.

Az önfeledt játékot látva Arany János üzenetén gondolkodhatunk. Legyünk jók! S akkor aztán bátran dalolhat majd portánkon a fülemüle, nem okoz galibát

 

(A fülemüle című színdarabot legközelebb március 6-án mutatják be a dunaföldvári művelődési központban, majd Rácalmás, Dunaújváros, Kisapostag következik.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!