Kultúra

2013.12.18. 14:05

Gálaműsor öt helyről

Közel háromszáz ember vett részt a IV. évzáró Néptánc gálán, ahol Baracs, Daruszentmiklós, Dunaföldvár, Előszállás és Nagyvenyim táncosai léptek fel.

Rankasz Brigitta

Az idei évben már egymásutáni harmadik alkalommal rendezték meg Előszálláson, a művelődési házban vasárnap a hagyománynak számító évzáró Néptánc gálát.

Az öt település táncosaiban közös, hogy mindannyian Czuppon Péter tanítványai.

Régi hiányt pótol a vezető munkája. Fontos, hogy a magyarság tánckultúráján kívül megismerkednek paraszti hagyománykörökkel is. Péter tánctanításával megkezdődött a helyi hagyományok ápolása, újjáélesztése, mint a Pünkösdölés, Lucázás.

Látványos produkciókkal bizonyították felkészültségüket a tánccsapatok  (Fotó: amatőr felvétel)

Szinte minden évben újabb csapat kerül a művészeti vezető szárnyai alá.

A fellépők között volt óvodás, de már dolgozó fiatal is. Minden csoportot Péter konferált fel, bemutatta őket, elmondta mennyit fejlődtek az év során, s milyen táncot mutatnak be .

A daruszentmiklósi csoport fele csak az idén kezdte a munkát, ez azonban nem látszott, hiszen ragyogó csárdást roptak. A baracsi Kiscsipás együttes rábaközi táncokat mutatott be, majd a nagyobbak,a Kiscsapás együttes fiataljai felcsíki koreográfiával álltak színpadra.

– A tánctanulás folyamatos, minden koreográfiára máskor érnek meg a gyermekek. A fiúkkal mérai legényest tanulunk, ami fizikailag és technikailag is igen nehéz, a magyar néptánckincs egyik legvirtuózabb tánca – mondta a vezető.

A fiatalok olyan szapora legényessel kápráztatták el a nézőket, hogy vastapsot kaptak.A nézőtér is tánctérré alakult, s a terem közepén a csoportok a Sárközi karikázót ropták. A zenészek egyenesen Zalából érkeztek hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!