Kultúra

2017.08.20. 19:10

Kiváló női művészek váltják egymást a Kortárs Művészeti Intézetben

DUNAÚJVÁROS A mögöttünk hagyott hét végén is tovább zakatolt a Kortárs Művészeti Intézet aktuális Női Napozója - azaz minden este egy kortárs mese... és a többiek.

Szabó Szabolcs

Mivel nyolc kiállító lett lebontva napi bontásban, így a megnyitóra alkalmas és hajlandó közegek lassan, ám de biztosan kopni kezdtek. Ez volt a kiművelt közönség jószerencséje, hiszen a főszerv., Páhi Péter, a Kortárs Művészeti Intézet Női Napozójának kirendelt úszómestere döntött: Baráth Adél kiállítását ezúttal egy beugró tárlatlátogató nyitja majd meg. A választás szakmabelire, azaz a pedagógus Horváth Viktorra esett, akik remekül kezelte a megbízást, és humoros és egyben találó mondatokkal vezette be az ifjú és tehetséges alkotó Stimuláció című munkáit. Másnap, azaz szombaton este, e nemes teher már Rohonczi ROHO Istvánra hárult, aki Farkas Éva Mária Vízió című gyűjtését alapozta meg némi verbális kiajánlóval.

Nagymesterek nyomában - Farkas Éva Mária és Rohonczi ROHO István a Kortárs pincegalériájában

Nos, ROHO rutinos megnyitóember, ami ennél jóval több és fontosabb, hogy valóban figyelmet fordít arra, amit számára az éppen aktuális munkák mutatnak. Ezen közegben mindenki tudja, hogy az immáron ifjú édesanya, annak a Farkas Mihálynak a lánya, aki azért több mint meghatározó szerepet játszott Dunaújváros és a térség művészetének utóbbi három évtizedében. Nehéz teher, ám könnyű tanulási pálya. Farkas Éva Mária munkáit természetesen ROHO ajánlotta a nagyközönség figyelmébe. Köszöntőjének legfőbb gondolata a kis- és nagymesterek közti különbségen mélázott. Farkas Mária könnyű és egyben nagyon nehéz helyzetben volt és van is. Farkas Mihály és ha egy kicsit távolabb megyünk Kokas Ignác személyében igazi Nagymesterektől tanulhatott.

Munkáit látva már nem igazán kell a mintát tanulnia, szabad lett, és a Női Napozó egyik legjobb és legérettebb kiállítását adta a megjelenteknek. Köszönet érte. Ahogy ROHO fogalmazott: irigyli Farkas Éva Márta szabadságát. Bevalljuk: magunk is vagyunk ezzel.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!