Kultúra

2015.12.29. 15:39

Nőügyekről a KMI-ben

Dunaújváros - December elején mutatkozott be a Kortárs Művészeti Intézetben a Rendezetlen Nőügyek című csoportos kiállítás, amely január végéig várja az érdeklődőket.

Szabó Szabolcs

Rendezetlen nőügyek - beszédes cím, ám rendezetlenek-e egyáltalán a nőművészettel kapcsolatos ügyek ? Beszélhetünk-e önálló nőművészetről - ezen kérdéseket is feszegeti a hónap elejétől látható remek kiállítás a KMI-ben. A tárlat kurátora, Dudás Barbara művészettörténész korábban lapunknak elmondta, a csoportos kiállítás a kortárs magyar képzőművészeti szcéna női szereplőire koncentrál.

Dudás Barbara művészettörténész, a kiállítás kurátora

A tudatosan fiatal és középgenerációs alkotókra fókuszáló válogatás a pusztán nőművészeti megközelítés helyett a női alkotói attitűd különböző aspektusait, árnyalatait vizsgálja. A legfőbb célja a téma és az annak kapcsán felmerülő kérdésfelvetések sokszínűségének bemutatása, valamint az arról folytatott diskurzus továbbmozdítása. A tárlat ajánlójában is olvasható, hogy a különböző művészi reflexiók, viszonyulások egymás mellé rendelésével, ütköztetésével a nőkérdés egyfajta kortárs olvasatát kívánja adni, nyitva hagyva a lehetőséget a téma további értelmezési kísérleteinek.

Fontos kiemelni, hogy a több mint harminc alkotó munkáit felvonultató kurátori válogatásban számos dunaújvárosi, illetve a dunaújvárosi művészeti körhöz kapcsolható kiállító is szerepet kapott.

Kiállító művészek: Benczúr Emese, Biró Eszter, Blahó Borbála, Chilf Mária, Czene Márta, Csáky Marianne, Cseh Lili, Eperjesi Ágnes, Fajgerné Dudás Andrea, Fátyol Viola, Gőbölyös Luca, Hitka Viktória, Imre Mariann, Jagicza Patrícia Kaliczka Patrícia, Keresztes Zsófia, Kiss Anna, Kocsi Olga, Moizer Zsuzsa, Molnár Ágnes Éva, Nagy Kriszta x-T, Páhi-Fekete Noémi, Szabó Eszter Ágnes, Tarr Hajnalka, Tranker Kata, Turcsány Villő, Verebics Ágnes.

(A Rendezetlen nőügyek január 22-ig várja a látogatókat a KMI-ben, vasárnapok kivételével naponta 10-től 18 óráig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!