Kultúra

2016.03.01. 20:00

Nyilas Misi dalra fakadt

Dunaújváros –Nagyformátumú musical előadással vendégeskedett a Békéscsabai Jókai Színház társulata két alkalommal városunkban. Nyilas Misi történetének zenés változatával érkeztek.

Balla Tibor

A debreceni Csokonai Színház felkérésére Miklós Tibor és Kocsák Tibor készített 1991-ben zenés adaptációt Móricz Zsigmond örökbecsű darabjából, a Légy jó mindhaláligból. Negyedszázaddal később a békéscsabai színház direktora, Seregi Zoltán frissítette fel a világot is megjárt musicalt. Seregi olvasatában a tanárrá lett Nyilas Misi emlékszik vissza debreceni diákéveire, örömeire, meghurcoltatásaira és megaláztatására. Ennek megfelelően -vetítés formájában –minden színi változásnál feltűnik mosolygó, tiszta tekintetű alakja. Ami már az első percekben mélyen a retinába ég, Juhász Katalin monumentális, igazi cívis városi tekintélyt parancsoló díszlete, a mindvégig látható „Orando et laborando” (imádkozva és dolgozva)felirattal. Régimódi komorsága kellő aláfestést ad a kisdiák szorongásának. Hasonlóképp Vesztergombi Anikó autentikus jelmezei is csak segítik az élményt.

Valkay tanár úr szerepében Katkó Ferenc hitelesen hozza az elhivatott,aranyszívű,kissé talán balekba hajló pedagógusfigurát Fotó:jokaiszinhaz.hu

Ahogy azt a békéscsabaiaktól megszokhattuk, lenyűgöző látványvilággal operálnak. Ennek része Topolánszky Tamás Harangozó Gyula-díjas koreográfus munkája is, aki szépen mozgatja a több tucat kamaszfiút a színpadon. Móricz tananyagként is fungáló történetét meglepően életszerűen hozza a társulat majd minden tagja. Ebből is kiemelkedik Valkay tanár úr szerepében Katkó Ferenc, vagy Pósalaky úrként a Liszt Ferenc-díjas Vikidál Gyula, mindamellett hangadottságaik is emelik az élményt. A társulat viszonylag könnyeden boldogul a remekül megírt zenei betétekkel is. Kicsit talán csak az lehet zavaró, hogy a kissé túlzásba vitt hangerő mellett sem érthetők gyakorta a szövegek, a mesterséges füstköd önálló életet él, a revüfények pedig néha belelógnak a prózai jelenetekbe. De mindez már csak fanyalgás. Összességében kellemes, szórakoztató élménnyel ajándékozták meg mindkét alkalommal az újvárosi közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!