Kultúra

2016.05.11. 18:05

Dunaújvárosi Vegyeskar: Nyugat-európai sikerek

Dunaújváros - Két évvel ezelőtti meghívásnak tett eleget május elején a Dunaújvárosi Vegyeskar Franciaországban és Svájcban, óriási sikerrel.

Balla Tibor

A Könyves Ágnes-Kurucz Gergely kettős vezetése alatt működő kórust még a Carnegie Hall-béli fellépésekor hívták meg francia vendéglátóik. Objektív okokból csak Könyves Ágnes kísérhette el a Vegyeskar tagjaiból válogatott 39 tagú delegációt, így a tájékoztatást is tőle kértük, és kaptuk, csillogó szemekkel előadva. Elmondta, hogy ők már kész helyzetet kaptak, Suhay Gabriella, Ácsné Tóth Erika és Horváth Péter már előkészítette az utazást.

A feladat ugyanaz volt, mint New Yorkban, a walesi származású Karl Jenkins két oratórikus művét, az Arany János A Walesi Bárdok című költeményére írt kompozíciót és a híres Stabat Matert énekelték el három nap alatt három alkalommal a francia Jean-Philippe Rameau Kórussal és a svájci Choeur de Saubraz-al közösen. A 160 énekes által előadott Walesi Bárdok mind Svájcban, mind Franciaországban ősbemutató volt, ráadásul óriási sikerrel.

Impozáns látvány a három kórus a Victoria Hallban (mely Genfben, a Bartók Béla téren áll) a Kamarazenekarral és a szólistákkal

Könyves Ágnes szerint a legjobban sikerült koncert a kiváló akusztikájú morgesi templomban volt. A koncert óriási ovációval ért véget, a közönség nem akarta elengedni a szereplőket. Köszönhetően talán annak, hogy az összes énekes, a zenekar, a szólisták és a karmester is a legjobb formáját hozta a templomban. A koncertek érdekessége volt az is, hogy számos náció szülötteit fogta össze, csak a szólisták közt volt bagdadi születésű népénekes, svájci-cseh származású alt, walesi tenor, francia-svéd bariton, de a svájci kórus vezetője is lengyel származású, francia férjjel.

A karvezető fontosnak tartotta kiemelni, milyen példás összetartás, közösség alakul ki a kóruson belül. A Vegyeskar a svájci és francia sajtóban is képviselte városunkat, országot. A Victoria Hall-béli koncertről CD-felvétel is készült.

Jonathan Griffith karnagy nagyon elégedett volt a magyar énekkarral, a csodálatos hangzással, érthető szövegmondásával. Várja őket New Yorkban. Sikerülhet, ha valaki anyagilag mögéjük állna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!