Kultúra

2016.03.22. 15:13

OFFlány a POK-ban

Dunaújváros - A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza ezévi első bemutatójaként jött létre az OFFlány című osztálytermi dráma és feldolgozó foglalkozás.

Balla Tibor

Kedden a Pannon Oktatási Központ egyik termében jártak, és harminc kamasz fiúnak és lánynak adták elő a 16 éves erdélyi lány, Flóra elgondolkodtató történetét. A Polgár Lilla és Gasparik Gábor által írt és létre hívott drámapedagógiai előadás a kilencedikeseknél is befogadó fülekre, lelkekre talált. Aktuális és égető problémára hívja fel a figyelmet.

A színészházaspár elkötelezett a megelőzés területén

Az alaptörténet, ha úgy vesszük, rendkívül egyszerű. A 16 éves Flóra édesapjával Erdélyből költözik Magyarországra, ahol a kamaszlány új osztályba, új közegbe kerül. Mindent megtesz azért, hogy beilleszkedjen, így az osztálykiránduláson megalázó helyzetbe hozza magát, amit az osztálytársak meg is örökítenek, és a felvétel az interneten landol. Abban a térben, amiről a tisztalelkű, naiv lány mit sem tud, így aztán amikor már ő is tagja a közösségi oldalak és csetprogramok felületének, még nagyobb bajba sodorja magát. Olyannyira reménytelen helyzetbe kerül, hogy kész önkezével véget vetni életének.Ezt az alapszituációt játszotta el tegnap is a Polgár Lilla, Gasparik Gábor páros a Pannon Oktatási Központ egyik tantermében. Hogy mennyire élő problémáról van szó, pontosan mutatja, hogy a harminc kamasz feszült figyelemmel kísérte végig az előadást, és a második rész interaktív feladataiban is élénken részt vettek.

A kanadai Amanda Todd-ot ért zaklatások alapesetét feldolgozó dráma kapcsán láthatóan kérdések sokasága merül fel a fiatalokban. A darab és az utána következő foglalkozás olyan kérdéseket feszeget, amelyekkel napi szinten kellene foglalkoznia a szülőknek, tanároknak, és bizony a diákoknak is.

Hiszen visszafordíthatatlanul tönkretehet egy induló életet egy meggondolatlanul, poénból, vagy szándékosan terjesztett megalázó videó. Az internet személyiségtorzító közege felveti a felelősség, a személyiségi jogok, a megfelelési kényszer, a valódi értékek kérdéskörét. Ahogyan ez a remekül kitalált darab is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!