Kultúra

2015.06.17. 12:56

Ókori római játékokkal, előadásokkal készülnek a Múzeumok Éjszakájára

Dunaújváros - Június 20-án, szombaton városunk idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakája országos rendezvényen.

Braun Dorottya

Az Intercisa Múzeum szombaton délután öttől éjfélig sok szeretettel vár minden érdeklődőt a Római Kori Kőtár és Fürdőnél a Múzeumok Éjszakája országos programsorozat keretében rendezett eseményeire.

Városunk az egykori Intercisa, római kori város alapjain terül el. A korábbi évekhez hasonlóan „ókori” dzsembori is várja a közönséget szombat délután és este a Kőtárban és fürdőnél. Az első rendezvény délután öt és nyolc között csábítja a látogatókat, családi délután címmel. A gyerekeknek izgalmas ókori római témájú programokkal készülnek; többek között római ruhákba és fegyverzetbe öltözéssel, kézműves foglalkozással és ókori játékokkal.

Remélhetően az időjárás kegyes lesz a szabadtéri programokhoz és sokakat vonz majd a kőtári kavalkád(Fotó: A. G.)

Akiket inkább a sportosabb programok érdekelnek, azoknak délután öttől az Ordo Hungariae Lovagrend a Kulcsi Vajk Íjászszakosztály programján lesz érdemes részt venniük. Ugyanis, itt hagyományőrző íjásztalálkozóra és baráti megmérettetésre hívják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Délután fél hét és fél nyolc között pedig a Római Kőtárban és a Római Kori Fürdőben Keszi Tamás régész tart izgalmasnak ígérkező tárlatvezetést az egybegyűltekneknek. Ezután következik a Kőtári Éjszaka esti programsorozat este nyolc és éjfél között. Az éjszakát az „Ókori piknik a diófa alatt” című kulináris kalanddal nyitja, amelyen a résztvevők egy ókori menüsort kóstolhatnak majd végig.

Akik az ókori divattal szeretnének megismerkedni azoknak fél kilenctől kilencig Buza Andrea régész tart előadást előadást az ókori római öltözködésről. Negyed tíztől Keszi Tamás régész „Mithras a győzhetetlen nap!” címmel beszélni majd a római kultúráról és mítoszokról. Az aktuális Szent Iván napi népszokásokról Vámos Gabriella néprajzkutató mesél majd a hallgatóságnak. Végül este tizenegy órától éjfélig fellép a Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes valamint az esemény zárásaként pedig jöhet a Szent Iván napi tűzugrás! A dunaújvárosi rendezvény rossz idő esetén elmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!