Kultúra

2016.11.30. 16:15

Omlet az isten háta mögött

Dunaújváros - Háy János darabját kezdték el próbálni a Bartók Kamaraszínházban.

Balla Tibor

A József Attila-díjas író színdarabja a rendszerváltás éveiben játszódik. Egy faluban színdarabot próbálnak a lakók a falunapra. A Hamlet hozzájuk igazított, lebutított változatát, amely saját életet kezd élni.

A főszerepet, Büki Lajos volt tsz-elnököt a színház igazgatója, Őze Áron alakítja majd. Mellette Jászberényi Gábor, Pataki Ferenc, Jókai Ági, Lapis Erika, Jegercsik Csaba, Szemán Január végi bemutató próbáit kezdték meg kedden a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Sipos Imre művészeti igazgató rendezésében állítják színpadra Háy János: Rák Jóska, dán királyfi című tragikomédiáját.

Béla, Gasparik Gábor, Kiss Attila, Gulyás Hermann Sándor, Csadi Zoltán és Tőkés Nikoletta lesz látható az előadásban január 27-étől. A látvány Matyi Ágota munkáját dicséri.

- Ez egy viszonylag friss darab, nyomtatásban eddig még meg sem jelent - mondta el Sipos Imre.

- Nagyon szeretem Háy János egész munkásságát. Nagyon szereti a közönség is. Úgy gondoltam, hogy ez nem egy elévülő darab, érdemes lenne itt, Dunaújvárosban is kezdeni vele valamit. Sok szereplős, a teljes társulatot tudom ebben mozgatni, ezáltal megismerni, összekovácsolni. Háy elmondása szerint ez élete legviccesebb darabja. Természetesen mozgat nagyobb kérdéseket, beszél a hatalom állandóságáról, társadalmi szereposztásokról. Nagy vonulatokat ír meg benne, és borzasztóan jól ábrázolja az embert.

Olyan kapcsolatrendszereket rak fel, amik a saját, a szomszédunk, a feleségünk, vagy a testvérünk kapcsolati hálójára jellemző. Nagyon az életből merít, ezáltal a szövege is nagyon izgalmas. Egy szándékosan roncsolt nyelvet használ az írásaiban.

Ugyanakkor az is egy jó dolog, hogy nagyon jóféle karakterek vannak benne, a színészek számára nagyon izgalmas lehet ennek a kibontása. Én nagyon bízom benne, hogy ez egy jól sikerült előadásunk lesz. Már várom, régóta szeretném ezt valahol megcsinálni.

- A helyszín, mint a többi darabban, az isten háta mögötti vidék?

- Igen, természetesen. Ebben a felsőfalusiak, hogy jobbak legyenek az alsófalusiaknál, kitalálják, hogy színdarabot csinálnak. Mivel egyikük látta a kommunista brigáddal Pesten az Omlet című drámát, ezért úgy döntenek, hogy legyen az. A próbák kezdetekor rájönnek, hogy eléggé érthetetlen, át kellene írni. Nem is mondok többet róla, mert ez csak egy apropó, hogy a valós viszonyok kirajzolódjanak.

 

A rendszerváltás idején játszódik, ami nekem azért fontos, mert akkor voltam húszéves. Valószínűnek tartom, hogy az én életemben ez volt a legnagyobb politikai történés. Ezt a változást nem beszéltük ki a társadalomban. Ránk valahogy az jellemző, hogy nem beszélünk róla. Nincs tiszta víz soha a pohárban. Azt gondolom, ahhoz, hogy feldolgozzuk ezeket a társadalmi változásokat, ahhoz muszáj beszélni róla. A színház alkalmas terep mind-ehhez. Természetesen kerülve az aktuálpolitikát. Azt nem tartom jónak.

- A humor kiemelt szerepet kap?

- Szerintem igen. Nagyon jókat szórakoztunk az olvasópróba közben is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!