Kultúra

2016.10.04. 16:00

Örömzene a díszkútnál

Dunaföldvár - Örömzene a díszkútnál - így hirdették a zene világnapja alkalmából rendezett pénteki programot. S valóban: örömzene, örömteli énekszó hangzott a több mint százéves kút körül

L. Mészáros Irma

A ragyogó napsütésben sokan állták - ülték körül a szereplőket, s felszabadultan énekeltek velük együtt is. A főszervező Telekiné Rábai Melinda meg is jegyezte: Kodály Zoltán örülne.

A földvári zeneiskola tanárának régóta dédelgetett álma vált valóra, hogy együtt ünnepeljék a zenét. Célja - mint a zenei világnapot elindító Yehudi Menuhiné, hogy ezernyi stílusban, ezernyi színben szóljon a zene, s ne csak a koncerttermekben, hanem tereken, utcákon is.

Az Annamatia női kar egy Babits versre készült kórusművet, valamint spirituálékat adott elő a Béke téri díszkútnál
Fotó: L. Mészáros Irma

A programban a zenei műfajok széles palettáját mutatták fel. Különböző korosztályok álltak az érdeklődők elé: a zeneiskola előképzősei kavicsokkal verték a ritmust, mondókáztak; hangszeres diákjai és zenetanárai klasszikus zenével köszöntötték az ünnepet - fuvola trió és kürt duó játszott.

A gimnazisták Rebublic-dalt énekeltek, az Annamatia női kar egy Babits-versre készült kórusművet és spirituálékat. Fafka Júlia, a Röpülj páva versenyzője tolnai népdalcsokrot választott, a Zsigec musical csoport a Hair és a Képzelt riport egy-egy dalát. Cseharovszky Máté pedig saját dalát adta elő gitárkísérettel. Majd a csoportok együtt magyar népdalokkal hívták közös éneklésre a jelenlévőket.

Hangulatos és természetes, könnyed és őszinte - ez jellemezte a programot. A megszólított zenetanárok arról is vallottak, kinek mit jelent a zene. Cseharovszky Tatjana, a zeneiskola vezetője számára forrás, amelyből erőt merít. Úgy neveli gyermekeit, tanítványait, hogy minél több otthonban szóljon a zene, s harmóniában éljenek. Kun Erika kórusvezető állítja, hogy a zene teszi teljessé az életét. Vladicsevszki Mihály, a fúvós hangszerek tanára szerint a zene nyelv, melyet a világ minden táján értenek. A nézők egyike, Perémi Erzsébet nyugdíjas zongoratanár úgy véli: megható volt ez a program, mert a muzsika a szívből jön és a szív felé irányul, hiszen - Babits szavaival - mindenik embernek a lelkében dal van .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!