Ortodox szenteste és karácsonyünnep

2017. január 06., 19:30 szerző: Körmendi Erzsébet fotós: Zsedrovits Enikő
komment
Rácalmás - Ünnepi misével kezdődött a szerb-ortodox hívők karácsonya tegnap, vízkereszt napján.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az ortodoxok életében a Julianus-naptár szerint, vízkeresztkor kezdődik a karácsony. A tegnapi szenteste délutánján a rácalmási szerb templomban gyűltek össze a hívők karácsonyi misére, amelynek a végén Dalibor Milenkovity lelkész a tölgyfa ágacskát, a bádnyákot szimbolizáló megszentelt gallyacskát adott minden kinek, hogy hazavihesse a melegséget.

Dalibor Milenkovity lelkész megszentelt nyírfa gallyacskákkal
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ortodox hagyományok szerint szenteste napján böjtölnek a hívők, így készülnek fel Jézus születésére. A családok még őrzik a régi hagyományokat, ilyen például a figurás kalács sütése, amelyet aztán különféle magvakba ágyazva helyeznek az asztalra, a közepére gyertyát tesznek és meggyújtják. Böjti bablevest főznek, a kalács tésztájából készül a diós és a mákos guba rúdja is. A lakás több pontjára szalmát helyeznek, amely betlehemi jelképnek számít, tudtuk meg Mohainé Csupity Zsófiától, a rácalmási szerb közösség vezetőjétől.

A mise után meggyújtották a „bádnyák”-ot a templom előtt, hogy melegséggel várják a kis Jézust
Fotó: Zsedrovits Enikő

Az úgynevezett bádnye vecser, vagyis a karácsonyi mise alatt Dalibor Milenkovity atya tölgyfaágacskákat szentelt, majd a végén az ágakból máglyát raktak a templom előtt, meggyújtották azt, hogy melegséggel várják a megváltó születését. Utána kezdődött a szenteste otthon, a családoknál. Ma van a háromnapos ortodox karácsony első napja. Ilyenkor náluk is szokás, hogy meglátogatják szeretteiket, rokonaikat, karácsonyt köszöntenek.

Dalibor Milenkovity lelkész Dunaújvárosban is tart ortodox karácsonyi misét a szerb templomban, mégpedig a harmadik napon, január 9-én, hétfőn 10 órai kezdettel. Várják a szerb ortodox közösséghez tartozókat.

Körmendi Erzsébet

2017. január 06., 19:30 szerző: Körmendi Erzsébet fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...