Kultúra

2015.06.03. 12:36

Pásztor Bertalan drámái két nőről

Dunaújváros - Két dráma egy kötetben, régmúlt küzdelmekről, mai tanulságokkal, izgalmas nők főszereplésével!

Pekarek János

Újabb kötettel gyarapodott Pásztor Bertalan drámáinak sora: a városunkban élő nyugdíjas középiskolai tanár, irodalomszervező és író Kard és kereszt , illetve Zrínyi Ilona kálváriája című művei az ötödik és a hatodik darabot jelentik. Mármint a nyomtatásban megjelentek közül: a szerző sok más műve mellett eddig tíz drámát írt.

A legutóbbi, közös kötetben közreadott drámák Boldog Gizella, Szent István király felesége, valamint a Munkács várát védő Zrínyi Ilona életének egy-egy részletét ragadják meg. Sok történelmi adatgyűjtés alapján, de az író beleélő képessége és képzelőereje révén úgy megfogalmazva, ahogyan a főszereplők láthatták, hallhatták az eseményeket.

Pásztor Bertalan legújabb kötetével, ami két drámát fűz egybe. Nem csak könyvkötészetileg...  Fotó: Ady Géza

Örömmel jelenthetjük, hogy a szerző ezen képességei mit sem gyengültek, ahogyan stílusa sem romlott annak ellenére sem, hogy Pásztor tanár úr június elsején töltötte be nyolcvannegyedik életévét. Amihez mi is szívből gratulálunk!

Gizella és Zrínyi Ilona történelmünk talán legtöbbet emlegetett hősnői közé tartoznak. Mindketten nagy férfiak árnyékában élték meg sorsukat. Róluk elmondható, hogy kudarcaikkal együtt is megállták helyüket. A mainál semmiképpen sem egyszerűbb helyzetben: néha el is téveszti az olvasó, hogy a mában jár, vagy a múltban? Aligha véletlenül...

A két egyfelvonásos a székesfehérvári Vörösmarty Társaság kiadásában jelent meg, 300 példányban, a Lánczos Kornél és Szekfű Gyula Alapítvány támogatásával. Június 5-én 15 órakor, a könyvhéten, a fehérvári városháza előtti téren mutatja be a kötetet Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnöke. A dunaújvárosi könyvbemutató szeptemberben lesz.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!