Kultúra

2015.09.28. 12:52

Pénteken kiállítással emlékeznek az élete utolsó szakaszában Dunaújvárosban alkotó festőművészre

Dunaújváros - Pleidell 100 címmel pénteken este kiállítással emlékeznek a jelentős alkotóra a Bartók Kamaraszínház aulagalériájában.

Szabó Szabolcs

Pleidell János 1915. október 11-én született a felvidéki Hontfüzesgyarmaton. 1938-1940 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, Aba Novák Vilmos növendékeként, az akadémia kitüntető érmével végzett és szerzett rajztanári oklevelet. Az elkövetkezendő években több olaszországi ösztöndíjat kapott. 1936 óta szerepel kiállításokon, és 1947-ben rendezte meg első gyűjteményes kiállítását, és ebben az évben lett a Magyar Nemzeti Bank művészeti tanácsadója.

Művészetére hatott Aba Novák Vilmos festészete, de későbbi művein (pl. a Hazatérők vagy a Szicíliai emlék) érezhető Csontváry Kosztka Tivadar hatása is. A ›70-es években a Balaton szépsége ihlette meg, sajátos szférafestészetén az anyagtalanított szín- és fényhatások dominálnak. Az 1980-as években festett vásznai közül néhány zenei inspirációra született látomás-erejű kompozíció (Rekviem). Foglalkozott monumentális falfestészettel, üvegablak-tervezéssel és számos grafikát is alkotott. 1998 tavaszán költözött Dunaújvárosba. Pleidell János 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2005-ben Dunaújvárosért Díjat kapott. Dunaújvárosban hunyt el 2007. április 11-én.

Pleidell‹ 100 címmel pénteken délután fél hatkor nyílik emlékkiállítás a Bartók Aula Galériájában. A tárlatot Ordas István gyűjtő ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe, a műsorban közreműködnek a teátrum színművészei, valamint a Viadana Kamarakórus tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!