Kultúra

2015.07.28. 16:47

Petőfi úti levelei

Dunaújváros - Újabb önálló esttel folytatódott a Petőfi Művészeti Liget sorozata. Ezúttal Petőfi Sándor Úti leveleiből ollózott válogatással állt a Zenepavilon és a közönség elé a Bartók ifjú színésze, Csadi Zoltán.

Balla Tibor

Az ötlet remek, a nagy költőklasszikust már sok oldaláról megismerhettük, de prózában ritkábban olvashatunk tőle, drámáján és viszonylag csekély szépprózáján kívül csak leveleit ismerjük. Életének kevésbé dokumentált szakaszairól ma is vitáznak, így aztán üdítő színfoltot jelentenek azok az időszakok, melyeknek ő maga a krónikása.



Petőfi nyomában – Csadi Zoltán színművész

Fotó: Ady Géza

Az 1847-es esztendő leírásaiban kevés a fehér folt, hiszen ekkor beutazta a Felvidéket, és az utazás élményeit költő barátjának, Kerényi Frigyesnek címezve levelekben írta le. Viszonylag kevés valós történés, sok, kiváló hangulatleírás, sok humor jellemzi ezeket a leveleket. Szó esik bennük a pesti zsongásról, talált 14 pengő forintról, csalóka hírnévről ( Ilyen a világ; csak azért emeli az embert a hírre, hogy legyen kit feledni. ), a Hortobágy végtelen szeretetéről, és persze sokszor, sokféleképpen a szerelemről. Nem marad ki a vándorszínész sem, aki a bajuszt mai napig sem ragasztja orra alá, hanem úgy akasztja füléhez cérnával... . Meg Tompa Mihály uram hortyogása sem.

Csadi Zoltán kellemes, vidám estet hozott ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!