Kultúra

2014.07.20. 17:40

Puceráj a Petőfi Ligetben

Kacagtatni gyűlt össze a Bartók három művésze szerdán este a Petőfi Művészeti Ligetbe, a Zenepavilon elé. Mindehhez nem a kabaré, vagy a viccek töltényeit tárazták be, hanem költeményeket. Küldetést teljesítve.

Balla Tibor

Nem aprócska kultúrmissziót vállalt fel Farkas Erik, amikor lehetőséget kapott a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza vezetésétől, hogy szerkesszen és rendezzen meg két estét a Petőfi Művészeti Liget idei nyári sorozatába, és ő a versek népszerűsítését választotta a biztos sikert kínáló ezernyi más lehetőség helyett.

A két estet jó érzékkel tematikusan elválasztotta egymástól, első alkalommal a hétköznapok sivárságára szórta fűszerként, másodjára pedig nevetőizmainkat célozta meg.

Akár mottóként is értelmezhető az indító Kazal László kuplé szövege: „Nevetni kell, nem érdekel, ha bús a ló. Há, há, há, de csuda, há, há, há, de csuda jó! Te is nevess, ne is keress kibúvót már. Há, há, há, zokogni, há, há, há, zokogni kár!” Ennek szellemében sorjázta klasszikusok és kortársak rímbefaragott poénjait, stílusparódiáit a három vállalkozó kedvű színész, Polgár Lilla, Gasparik Gábor és Farkas Erik bő egy órán keresztül a meglepően szép számmal összegyűlt értő közönség előtt.

A felolvasó esten a három művész (balról jobbra: Gasparik Gábor, Polgár Lilla, Farkas Erik) több, mint egy órán keresztül szórakoztatta szépszámú közönségét (Fotó: Ady Géza)

A szerkesztő a műsor összeállításában sem a legkisebb ellenállás vonalán haladt, nem bújt meg a jól bevált Karinthy idézetek biztonságos fedezékében. Alapos kutatómunkát végzett, hogy előássa a könyvtárak betűtengeréből Gellért Oszkár, Arany János, Darvas Szilárd, Garai Gábor paródiáit, vagy későbbről - a már talán kevésbé ismert - Benjámin László, Orbán Ottó, Tímár György, no meg a kortársak, Reményi József Tamás, Tarján Tamás, Varró Dániel és persze Lackfi János nevettető pengeváltásait költőtársaik stílusában. A végeredmény: kacagó nézőtér.

A Vic(c) e vers(a)vagy a humorra fordított költészet címmel útjára bocsátott est sok tekintetben túlmegy az öncélú nevettetés egyszerűeségén. Egyrészt kikacsint a társművészetek felé is, mint például a Vujicsics együttes Az árgyélus... feldolgozásával, másrészt szinte már egy rendhagyó irodalomóra keretében átfogó képet igyekszik adni a paródia, az élclapok, és a minőségi mulattató iparág fejlődéséről is. A kezdeményezés üdvözlendő, alapos felkészülés után várjuk a folytatást!

Addig is néhány aktuális Liget - morzsa: A nagy érdeklődésre való tekintettel az Oscar című előadást július 25- én a színházteremben tarják meg. Jegyek még válthatók a jegypénztárban. Kedvcsinálóként: „Bertrand Barnier, a gazdag párizsi szappangyár - tulajdonos élete egy hétköznapinak tűnő reggelén teljesen megváltozik. Mindazok, akik fél kilenckor és déli tizenkettő között meglátogatják – a fiatal könyvelő, a mumpszos masszőr, a lánya, aki valójában nem is a lánya, vagyis tulajdonképpen igen, de mégse... -, rádöbbentik arra, hogy lányos apának lenni nem is olyan egyszerű dolog. Egy azonban biztos: A gyereknek apa kell! De hol van Oscar?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!