Kultúra

2016.05.01. 18:00

Pünkösdi rózsa táncfesztivál

Dunaújváros - Nagy dobásra készülnek a Munkásművelődési Központ háza táján. Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a hét végén az I. Pünkösdi rózsa gyermek néptánctalálkozót május 7-én. Az intézmény igazgatóját, Kováts Rózsát kérdeztük.

Balla Tibor

- Egy új kezdeményezést indítottunk el, egy gyermek néptánc találkozót rendezünk. Ennek fő szervezője az MMK, de természetesen a Vasas két vezetője, Suplicz Mihály és Szőke Genovéva is a szervezők közé tartozik. A rendezvényhez az MMK biztosítja a fedezetet, mint fenntartója és működtetője városunk hatvannégy éves múlttal rendelkező táncegyüttesének. Teljesen újszerű az ötlet, a régióból hívtunk résztvevőket. Többek között Adonyból, Hantosról, Dunaföldvárról, Madocsáról várjuk a résztvevőket, de ott lesz a Vasas Táncegyüttes három csoportja is. Különlegessége, hogy élőben a Kóborzengő zenekar fogja az egész napot végig muzsikálni. Mivel csatlakoztunk a Táncházak Napja országos rendezvényeihez, ezért este közösen egy táncházat fogunk tartani az ittlévő gyerekekkel. Elég látványosnak ígérkezik, mivel nagyjából háromszáz gyerekre számítunk.

- Mik a díjak?

- Nem díjazunk, nem lesz zsűri sem. Ez egyszerűen egy örömtánc lesz, egy találkozó. Viszont minden egyes táncegyüttes külön ajándékcsomagot kap majd, tehát minden gyerek valami kézzel fogható emléket hazavihet. Külön erre az alkalomra bőr karkötőket készíttetünk nekik

- Programok is lesznek?

- Előző nap délután pár táncossal, és a dobossal közhírré tesszük városszerteszerte, kidoboljuk a város főbb pontjain. Szombaton az MMK-ból délután kettőkor kimegyünk a főtérre, és csapunk egy hatalmas, látványos táncot. Ezzel az a célunk, hogy a régióból érkező gyerekek is láthassák, hogy Dunaújvárosnak milyen csodálatos főtere van, szeretnénk lehetőségeinkhez képest becsatlakozni a városmarketingbe. Ez után visszajövünk az MMK-ba, és mivel a Pünkösdre hangolódunk, májusfát állítunk majd. Délután háromkor megkezdődnek a fellépések. Az udvaron népi fajátszótéren kínálunk régi, hagyományos játékokat. Ez versengés is lesz, aki a legtöbb pontot eléri, az lesz a Pünkösdi király, és Pünkösdi királyné. Miközben a programok zajlanak, bográcsban készül vacsorára a pörkölt is, amihez az ifjú táncosok a Város kenyerét kapják majd.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!