Kultúra

2014.03.03. 19:05

Egy házasság története: Kossuth és Meszlényi

Dunaújváros - Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia házasságát dolgozta fel új kiállítási anyagában Kelemen Marián Éva.

Szabó Szabolcs

A történelemkönyvekből ismerős lehet, hogy Kossuth Lajos 1941 január 9-én Pesten feleségül vette Meszlényi Teréziát.

A szertartást levezénylő pap ugyan a szükséges dokumentumokkal ellátta a párt, ám áldását már nem adta a frigyre, ugyanis míg Kossuth protestáns volt, addig Meszlényi Terézia katolikus. A pár a Meszlényi család által igencsak elvárt papi áldást később a kisdémi kápolnában kapja meg.

Kossuth Lajos és Meszlényi Zsuzsa megismerkedése és házassága ihlette meg Kelemen Marián Éva képzőművészt, akinek új kiállítását március 8-án, szombaton 10 órakor mutatják be a pákozdi Katonai Emlékparkban.

- A rácalmási Raáb Ervin Alkotótábor vendégeként Szalai Árpád a városvédő egyesület akkori vezetője arra kérte, hogy az alkotótelepen készülő munkák kapcsolódjanak a település történetéhez. Helytörténeti kutakodásaim során találkoztam először Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia történetével. A legendárium szerint a rácalmási Meszleny-kúriában ismerkedtek össze, és a helytörténeti kiállításon látható még látható az a teáscsésze, amelyből Kossuth Lajos is fogyasztotta az élénkitő nedűt fogalmazott megkeresésünkre Kelemen Marián Éva, aki elárulta egy személyes családi kötődés is elősegítette az alkotási folyamatot, hiszen gyermekkorában sokat időzött a már említett kisdémi kápolnánál, amelyet a közelmúltban újítottak fel. Kelemen Marián Éva Kossuth és Meszlényi Terézia című kiállítását Kossuth Lajos életének egyik legismertebb kutatója, számos, Kossuth életét és politikai pályafutását bemutató kötet szerzője, Dr. Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója ajánlja majd az egybegyűltek figyelmébe a pákozdi kiállításmegnyitón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!