Kultúra

2016.12.07. 19:55

Rákosi elvtárs felkelt - Az ötvenes évek hangulata egy képzelt rádióállomáson

Dunaújváros - Különös, formabontó előadás vendégszerepelt kedden este a Bartók Kamaratermében.

Balla Tibor

Maros András művéből Maruszki András írt forgatókönyvet Szabadság FM címmel, amely az ötvenes évek hangulatát mutatja be egy erősen kontrollált rádióállomás hétköznapjain keresztül.

A Színfolt Film és a Terror Háza közös produkciójában ebben az elképzelt rádióban kezdi meg munkáját műsorvezetőként Janklovics elvtárs (Janklovics Péter - Dumaszínház), akinek gondolkodása, szabadságvágya jóval túlmutat az állomás Fogd a csákányt elvtárs, sződd a kendőt elvtársnő, csattogjon a kalapács, pattanjon a szikra, égjen a kohó, forrjon a vas! stílusú szignálján.

A Janklovics Péter játszotta Janklovics elvtárs nem elégszik meg az olyan mélységű hírekkel, mint hogy Rákosi elvtárs felkelt, addig feszegeti saját és a rendszer határait, amíg nyomatékosan megnyugtatták, hogy ez volt az utolsó húzása

A korszakra jellemző dalokat a Belmondó zenekar frontembere, Czutor Zoltán és Kovács Adrián dolgozta át és adja elő a darabban

Állandóan feszegeti a határokat olyanokkal, mint hogy a szovjet mozgalmi dalok közé becsempész olyat is, mint a Walking My Baby Back Home, amit a darabban nem Johnnie Ray játszik el, hanem egy vetített klipen Czutor Zoltán és Kovács Adrián. Ennek persze nem örül szerkesztője, Petik elvtársnő (Pallagi Melitta), hiszen a felelősség az övé. Nem örülnek persze az állami szervek sem, egy beolvasott lázadó vers után a műsorvezető eltűnik egy éjszakára verselemzésre, amolyan irodalmi szakkörbe . Aztán, amikor Sztálin halálát úgy kommentálja, hogy népünk mély megrendeléssel vette , akkor már monoklival kerül elő. Végül az 56-os események alatt egyszerűen megszökik szerkesztőjével együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!