Kultúra

2015.10.05. 15:12

Gombos István 20 éve résztvevője az ötvösművészeti biennálénak

Dunaújváros - Gombos István alpolgármesteri, képviselői elfoglaltsága mellet is szakít időt arra, hogy eredeti szakmájának éljen. A Ferenczy Noémi-díjas és Vörösmarty díjas ötvös-iparművész szobrai és kisplasztikái beszédes alkotások.

Várkonyi Zsolt

Több meghívása érkezik évente, így a lehetőség adott, hogy ezeknek adott esetben eleget tegyen. Mozgalmas éve van a művésznek, hiszen a nyár eleji ráckevei Keve Galériában megrendezett önálló kiállítását követően részt vett a helyi művészek alkotásait a kortárs Művészeti Intézetben bemutató csoportos tárlatán, az Újpart Egyesület jubileumi kiállításán is.

Most viszont a szakma legrangosabb kiállítására készül, a kétévente megrendezésre kerülő ötvösművészeti biennáléra, ahol a szakma kiválóságainak, ötvösök, ékszerészek, éremművesek alkotásait mutatják be.

Gombos István önálló kiállítása nagy sikert aratott a ráckevei Keve Galériában

A művész már húsz éve aktív kiállítója a biennálénak, ahol 2004-ben, az ötödik rendezvényen a legrangosabb díjat, a Szakmai Díjat érdemelte ki alkotásaival. A tizedik jubileumát ünneplő A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Ötvösművész Szakosztálya által szervezett tárlat október 8-án nyílik Budapesten a Klebelsberg Kultúrkúriában, amely november 15-ig látogatható majd.

Még ebben a hónapban a Fejér Megyei Őszi Tárlatra is várják Gombos Istvánt, aki mint mondta, a mindennapi közéleti tevékenysége mellett igyekszik minél több meghívásnak eleget tenni.

A megyei tárlatot a székesfehérvári Csók István Képtárban, ahol a megye művészei egy-egy alkotással jelenhetnek meg, október 22-től december 13-ig lehet megtekinteni.

Rudolf Steiner szerint: A művészet arra hivatott, hogy a múlandó hasonlatot átitassa az örökkévalóság üzenetével. Gombos alkotásaival jó úton halad a felé, hogy ezt a gondolatot művészetével beteljesítse.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!