Kultúra

2013.09.15. 18:55

Régészeti feltárás a múzeumban

Először rendezték meg a Régészet Napjai című programsorozatot a dunaújvárosi múzeumban.

Szabó Szabolcs

A Régészet Napjai címmel kétnapos programsorozattal várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum. Pénteken, szervezett formában iskolás csoportoknak mutatták meg a szakemberek: mit is csinálnak a régészek. A diákok egy tárlatvezetés keretében megtekintették a múzeum állandó kiállításait, majd két előadás is várta őket. A régészek dolgos hétköznapjait bemutató kurzus mellett a római vallással is megismerkedhette a kisdiákok. Szombaton már a családoké volt a főszerep.

Bizonyára sokakban felmerült, hogy pontosan mivel is foglalkoznak a régészek, és az általuk feltárt leletek végül miként is kerülnek a múzeumok kiállítótereibe.

Mindezen titkok megfejtésében az Intercisa Múzeum nyújtott segítséget szombaton, ahol egy rendhagyó családi nap keretében még egy ásatás munkálataiba is bekapcsolódhattak a résztvevők.

- Első alkalommal rendeztük a Régészet Napjai címmel meghirdetett programsorozatot örömmel tapasztaltuk, hogy pénteken és szombaton is sokan jöttek el hozzánk. A családi napon a már megszokott kézműves és történelmi foglalkoztató mellett egy ásatást is szerveztünk itt a múzeum aulájában. A feltárandó sírban egy-két kincset is elrejtettünk az ifjú régészeknek - mondta el lapunknak Buza Andrea, az Intecisa Múzeum igazgatója. A város múzeuma már készül a folytatásra, a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében ismét izgalmas programok várják majd az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!