Kultúra

2017.01.05. 17:10

Rengeteg könyvet olvas a meseíró fiú

Dunaújváros - Az önkormányzat és a Tourinform iroda által kiírt Legyél te is meseíró! pályázatot egy tizenhat esztendős fiú, Tőkési Zoltán Szilveszter nyerte meg.

Balla Tibor

A pályázati kiírásban az állt, hogy a gyerekeknek meg kellett írni Fenyőherceg legendáját. Tőkési Zoltán Szilveszter alaposan elengedte a fantáziáját, az ő legendaváltozata két gépelt oldalnál is többre sikerült. Az ő főszereplője Peti, akit két manó Arany Gyöngyhöz visz, akitől kérdésekre vár választ, de egy csomó furcsa, varázslatos dolog derül ki. Nem lőjük le a poént, szándékaink szerint a terjedelmes mesét folytatásokban lapunk leközli majd a jó és rossz egyensúlyáról szóló mesét.

A fiatalemberről kiderült - mily meglepő -, hogy rengeteget olvas. Még annál is többet, állítja, eddigi rekordja egy év alatt 2785 könyv, ami eléggé döbbenetes adat. Mindent elolvas, ami elé kerül. Kalandregényeket, meséket, sci-fi irodalmat. Ezzel meglehetősen kitűnik a többiek közül, de egyáltalán nem bánja. Mit gondolnak, milyen szakmát választott? Nem. Szakácsnak tanul.

Tőkési Zoltán Szilveszter zongorázni és gitározni is tanul
Fotó: Ady Géza

Tisztában van vele, hogy a szakács munkája nehéz fizikai munka, de ebben is megtalálja magát, hiszen ebben is tud alkotni. Amikor az ételt díszíti, az már az ő fantáziájának a gyümölcse.

Amint megtanult olvasni, már el is kezdte a Harry Pottert, ami, valljuk be, nem épp a legkönnyebb olvasmány. Neki akkor beletelt öt-hat hétbe. Aztán egyre többet és többet olvasott. Most éppen a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeit olvassa. Értelemszerűen gyakran megfordul a könyvtárban, de otthon is rengeteg könyvet tart, kupacokban hevernek nála a kötetek. Karácsonykor sem kérdés, mit kapjon ajándékba, természetesen könyvet. Azt mondja, azonnal nekilát elolvasni, és nem nyugszik, amíg nem végez. Nem is tudja megnevezni kedvenc íróját, hiszen ez szinte naponta változik nála.

Tőkési Zoltán Szilveszter
Fotó: A.G.

Ami igazán különleges benne, hogy nem szülei unszolására kezdett el foglalkozni a könyvekkel, az írással és a rajzolással, ő maga fedezte fel, hogy milyen fantasztikus dolog, hogy ezekben kiélheti magát. Azt mondja: nagy a fantáziám, amit akarok, azt megcsinálom. Ma már verseket és történeteket is ír, ráadásul régies stílusban, ugyanis ez ragadta meg irodalomórán. Olvasni is a régies stílusú műveket szereti. Az írás nála csak hobbi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!