Kultúra

2014.04.28. 15:45

Reppelő kamaszüldözés

Dunaújváros - A vidéki fiú és a fővárosi banda is képes együttműködni, ha igazságérzetüket ugyanaz sérti, a végén pedig úgyis minden jóra fordul. Modernizált, magyarított kalandjátékkal vendégeskedett a Hevesi Sándor Színház.

dr. Szabó Zoltán

Nyilván arra gondolhatott a Horváth Péter, Novák János szerzőpáros, hogy mivel az Emil és a detektívek eredetijét még a második világháború előtt írta Erich Kästner, a történet mára már elkopott, nehezen jut el a befogadó gyerekekhez. Négy esztendővel ezelőtt aztán egy teljes egészében átírt, modernizált színpadi változatot mutattak be a Novák vezette Kolibri Színházban. A zalaegerszegiek ezt a változatot választották, és megfejelték azzal is, hogy a főszereplő Emilt (Zsíros Viktor ) adoptálták, tehát az eredetiben Neustadtból Berlinbe induló fiú náluk Zalaegerszegről igyekszik Budapestre.

A nézők már az utazás vége felé, a Kelenföldi pályaudvaron kapcsolódnak be a történetbe, amikor Emil már naivitása áldozata lett, ugyanis miközben békésen szundikált, addig Grundeis ( Urházy Gábor László) kilopta zsebéből azt a kétszázhatvanezer forintot, amit elvált édesanyja (Mester Edit) küldött vele bajba került édesapjának (Hertelendy Attila).Kétségbeesetten üldözőbe veszi, fél, hogy a rendőrök nem hinnének neki.

A zalaegerszegi fiú hamar megtanulja, milyen a pesti ellenőr (Fotó: Ady Géza)

A villamoson az utasok között feltűnik maga Kästner (Andics Tibor) is, akinek az ellenőrnő (Lupaneszku Vivien) azt tanácsolja, hogy Írjon olyasmiről, amit ismer! . Az efféle rejtett poénokat csak a szerzőt jól ismerők érthetik, tudniillik valaha ugyanezt javasolta az írónak Nietenführ úr, a fizetőpincér.

Az üldözés során összebarátkozik budapesti srácokkal, akik a maguk módján segítenek neki elkapni a tolvajt. Elsőként 13 éves Bonnie, (Kováts Dóra) és a 14 éves Clyde (Nagy Péter János) akad az útjába, ők hívják segítségül a 12 éves V J-t (Farkas Gergő), a 12 éves Kis Net-et (Andics Mátyás), és a 12 éves ikreket, Lotti Laurát és Lotti Mirtillt (Magyar Cecília, Mikita Zsuzsanna Lilla). A végén aztán megfigyelések és leleményes fondorlatok után egy színházi előadáson csalják tőrbe, és adják rendőrkézre (György János) a gazembert.

Emil retteg, hogy jönnek az ellenőrök, akiket épp Kästner - Andics Tibor(középen) tart szóval

Az átiratban nem csak a szereplők nevei és karakterei változtak, a zene, a dalok (Novák János) és a főleg hip-hop elemeket tartalmazó utcatáncon alapuló koreográfiák is igyekeznek közelebb hozni a sztorit a mostani tizenévesekhez. Ez több okból sem sikerül. Egyrészt láthatóan mind a szövegek szerzői, mind a szereplők fényévnyire vannak az utca és a mai kamaszok világától, így csak a felszínt kapargatják, felszínes eszközökkel. Másrészt elveszítik fajsúlyukat az az eredeti mű ezt a korosztályt valóban foglalkoztató elemei, mint az igazságkeresés, a szegénység - gazdagság ellentét feloldása az egy közös cél érdekében. A bennük még markáns lelkiismeretfurdalás a hibáik miatt, ami gyakorta sodorja őket kényszerű hazugságba, no és a megbocsátó szülői szeretet.

Az aprócska interaktív jelenet kivételével nem is sikerül a közönség figyelmét fenntartaniuk, még ha olyan patronokat sütnek is el, mint a televíziós kibékítő show, vagy a helyszíni közvetítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!