Kultúra

2016.10.10. 18:55

Részesei lettek a mesének

Dunaföldvár - Drámapedagógiai mesefoglalkozásokon vett részt a Beszédes József Általános Iskola valamennyi alsó tagozatos kisdiákja és néhány óvodás csoport a dunaföldvári Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtárban a napokban.

Gallai Péter

A magyar népmese napjához kapcsolódó egyszeri programként indult, aztán egy heti sorozat lett belőle - mondja Bertalanné Bóka Zsuzsanna könyvtáros.


Szabó Ágnes Benedek Elek három meséjét használta Fotó: amatőr felvétel

A könyvtár felkérésére Szabó Ágnes, a Levendula Alapfokú Művészeti Iskola óraadó tanára, aki tanítói-drámapedagógiai végzettsége után komplex művészeti terapeuta képzésre jár, Benedek Elek három meséjét használta a hét során.

Nem egyszerűen mesemondással várta a gyerekeket, hanem alkotó fantáziájukra építve bevonta őket a szerepekbe. Egy-egy sál vagy egyéb tárgy, és megtörtént az átváltozás. Megszólaltak a kicsik mesei szerepekben, kitalálták a mese egyedi folytatását, a fiúk vívtak lovagi viadalon, a lányok pedig udvari táncot lejtettek. Ki János diák vagy király, ki varázstükör vagy aranyszőrű bárány volt, valamint tökmag és pók szerepében is kifejezhették a gyermekek érzelmeiket, gondolataikat.

Szabó Ágnes el tudta varázsolni őket, be tudta vonni a kommunikációba még a legcsendesebbeket is, képes volt metakommunikációra késztetni őket. A szerep védi a csoport hátrányos tagjait. Játék, de terápiás foglalkozás is ez - mondja, s hozzáteszi. Hiszek benne, hogy a drámapedagógiával fejleszteni lehet az embert.

A népmesének önmagában is van varázsereje. Ha egy erős kisugárzású ember egy jó módszerrel még közelebb hozza a gyermekekhez, megsokszorozódik a hatás.

Kifejezhették érzelmeiket, gondolataikat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!