Kultúra

2017.03.01. 19:10

Rímgyáros zeneszerző

Elsőként a pénteki premier közönsége láthatja majd a Bartók kamaratermében a Kuplékirály avagy Vencel, mikor veendsz el? címet viselő énekes bohóságot Weiner István kupléira.

Balla Tibor

Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza ősszel, akkor épp frissen kinevezett igazgatóként az évadindítás környékén egy interjúban úgy fogalmazott: Színvonalas népszínházat kell csinálnunk Dunaújvárosban. Ennek bizonyítására maga vette a kezébe a karmesteri pálcát, hogy rendezőként levezényelje a Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba által Weiner István örökbecsű kupléiból egybecsirizelt zenés kamaradarab próbafolyamatát. A zenés műfaj minden alapkellékét felvonultatja, a zongorista zongorázik, a színészek énekelnek és rímekbe faragott mondandót közvetítenek, az izmos táncos fiúk táncolnak, a táncoslányok csinosak és bájosak.

 

A szófacsarásokkal tarkított fertályórában megismerjük a kuplékirály, Weiner István (Jászberényi Gábor) kebelbarát jellemét, viszonyát a pincérnőhöz, vagy az úriasszonyhoz (Lapis Erika), a riválisként fel-feltűnő kasszírnőhöz, vagy a szobalányhoz (Kakasy Dóra).

A békebeli cabaret-színpadok és vele a harmincas évek hangulatát idéző darabban olyan slágerek is elhangzanak, mint a nagymamáink által dúdolt: "Lőwinger, óh, Lőwinger, nagy benned a lőinger!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!