Kultúra

2014.06.30. 16:55

Rímházasságtörés?

Hétköznapjaink helyzetlírája köré kanyarított kerettörténetet Farkas Erik, a Bartók színművésze. A szerda esti verspavilonról kérdeztük.

Balla Tibor

- Mi volt a vezérelv? A kedvencek, vagy ritkán elhangzók?

- Nem a klasszikusokat szerettem volna, a kortársak közül sem az ismerteket. Egy helyzetlíra előadást álmodtam, ahol hétköznapi szituációkban hangoznak el a versek. Nem olyan veretesek, nem is annyira a rímen nyugvóak, fogjuk fel egy közvetlen hétköznapi beszélgetésnek, amibe belefér egy kivetített monológ is. Lehet egy ember hangulata, de egy beszélgetés része is a vers. Nem kiállunk és szavalunk egy csodálatos verset, vagy csodálatosan szavalunk egy verset, hanem a hétköznapi szituációk része ez. Egy nagyon szépen, stilisztikailag is odaillő formában papírra vetett vers amikor elhangzik, nem biztos, hogy mindig veretes. Petri György pontosan ilyen verseket ír, sokszor beszélgetésszinten.

 

- Színházi élmény lesz?

- Igen, szeretnék színházi élményt nyújtani. Nem a köldöknézésről szól. Választottam zenei háttereket is. Hangulatokat teremtenek, alátámasztják az elhangzottakat.

- Humor?

- Lesz benne finom humor. Nagyon remélem, hogy fognak rajta mosolyogni, talán hahotázni is. Drámában is van groteszk helyzet, az irónia hangján is hangzanak el mondatok.

 

- Befogadó attitűddel üljön le a néző?

- Igen. Helyzetekben gondolkodom. Nem biztos, hogy a vers úgy fogalmazódott meg akkor, most viszont ide illik. Egy férfi és egy nő együtt élnek, és ebben a kapcsolatban már nincs, ami működtesse. A családi barát barátsága, mint kiderül az asszony megszerzését is jelenti. Az ő kapcsolatrendszerüket megismerjük, de nem biztos, hogy megoldást is találunk. A végkifejletet inkább szerda este.

 

- Kik a szerzők?

- A teljesség igénye nélkül: Petri György, Ladányi Mihály, Tóth Árpád, Szabó Lőrincz, Szilágyi Domokos, Juhász Gyula, Erdős Virág, József Attila, Kukorelly Endre, Kele Fodor Ákos, Karinthy Frigyes művek, de lesznek dalok is. Akkor leszek elégedett, ha izgalmas élménnyel távozik a néző, ha egy kis belső mozgást indítunk el benne. A próbákról jók a visszajelzések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!