Kultúra

2016.02.14. 20:09

Skót-Felföld: Szabó Nil nem szokványos beszámolója

Dunaújváros - Ritkán látott, hallott útibeszámolóval folytatódott a Paletta Szabadegyetem sorozata a Munkásművelődési Központban a múlt héten. A meghirdetett program szerint a Skót-Felföldről szólt az előadás.

Balla Tibor

Aki viszont ismeri az előadót, a város nevezetes figuráját, akit Szabó Nil néven ismerünk - aki már kipróbálta magát kézművesként, kulcsmásolásban és cipőjavításban, valamint filmrendezőként, zenekari frontemberként, és operatőrként - tudta, semmiképpen nem a hagyományos élménybeszámolóra számíthat. Ha az sem kerülte el figyelmét, hogy moderátorként a médiamunkásként magának szintén nevet szerzett Balogh Tamást jelölték meg a szervezők, már bizonyos lehetett benne, valami nagyon kevéssé szokványos dologra számíthat.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni az eseményt, talán úgy hangozhatna, hogy humorba ágyazott, életbölcsességekkel fűszerezett, csapongó, de megrendítően, nyersen őszinte önvallomás pár telefonos fotográfiával megspékelve.

Félúton jött rá, nem adhatja fel, előre ugyanannyi, mint vissza
Fotó: Szabo Nil

A harmincas éveinek felezőjén álló fiatalember életének egy mélypontján döntötte el, kedvenc filmje, a Rettenthetetlen című alkotás helyszínére kell utaznia, és egy jól megmért túrában kell bebizonyítania magának, hogy egyedül is képes egy hatalmas erőpróbára a természettel, de még inkább önmagával szemben. Az előadás persze nem csak a színpadi szereplők miatt váltott stand-up színezetűbe, hanem mert a felkészülés és az összes azt követő átgondolás is mulatságos volt. Mert minek is neveznénk, ha valaki túratapasztalat, használható térkép, pénz, erőnlét, megfelelő felszerelés, nyelvtudás híján, csak elszántságával indul neki a világnak, hogy a végén egy mocsárban ébredjen, vízben úszva? Pedig nagyon is hasznos önismereti út volt, amihez Skócia csak a díszletet adta. A gondolatok, amiket adott: Ne siess! Légy hálás! Ne add fel, ha feladhatod sem! Nincsenek is problémáim. Voltaképpen ez volt a férfivá avatásom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!