Kultúra

2015.01.18. 16:01

Sokan lehetnek majd profik!

Adony - Érdekes és színvonalas kiállítás nyílott az adonyi iskola Alkotóházában a képzőművészeti tagozatosok munkáiból.

Pekarek János

Szemle címen rendezték meg az adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tagozatán tanuló növendékek hagyományos, félévi vizsgaanyagából álló kiállítást az intézmény Alkotóházában. Az iskola nyolc évfolyamán tanuló huszonöt diák alkotó a legkülönbözőbb technikákkal készült rajzokkal és festményekkel jelentkezett.

Kisnémet Tímea, a tagozat vezetője a kiállítás anyagát elemző megnyitó beszédében kitért arra is, hogy a gyerekek, akik a tárlat anyagát készítették, mentesek az előítéletektől, a gátlásoktól: bátran és felszabadultan nyúlnak olyan témákhoz és technikákhoz, amelyek idősebbeknek is becsületükre váltak volna. (Ennek egyik példája az a kép, ami a kiállítás meghívóján is szerepel: egy lófejet ábrázol, amelyet betűkből állított össze rajzolója, Berki Noémi.)

A kiállítás megnyitóján a meghívó rajzolója, Berki Noémi édesapjával, Berki Péterrel és Bálinthné Sándor Andreával (Fotó: A szerző felvétele)

A művek bízvást megmozgatják az idősebbek fantáziáját is: az egyik közös feladat például a dinoszauruszok korába viszi vissza a nézőt. Emellett többek között mesejelenetek, életképek, de csendéletek, portrék is szerepelnek a tárlat anyagában. Természetesen a különböző korú és érdeklődésű tanulók más és más színvonalon dolgozták fel a témákat. Éppen ez volt az egyik legérdekesebb vonása a kiállításnak: az, hogy teljesen más képeket eredményezett ugyanaz az egyszerűnek tűnő beállítás vagy modell is szinte minden gyerek rajzán.

A tagozat diákjai között vannak végzősök is, akik már képzőművészeti középiskolában tervezett tanulmányaikra készülve adták le műveiket. Kívülállóként úgy ítélem meg: nagy esélyük van arra, hogy egyszer majd élethivatásként folytassák útjukat.
A kiállítás, amelyet maguk az ifjú alkotók rendeztek, január 30-ig lesz nyitva.

Címkék#Adony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!