Kultúra

2017.01.15. 17:50

Sokszínű félév a Bartókban

Dunaújváros - Sajtótájékoztatón foglalta össze első évada első felének tapasztalatait a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza új vezetése az elmúlt héten.

Balla Tibor

Őze Áron igazgató fontosnak tartja, hogy évadon belül háromszor, az elején, a félidőnél és a végén tájékoztassák a nyilvánosságot a színház falain belül történtekről. Az első, általuk megkezdett fél évad után megköszönte Dunaújváros és a régió közönségének a bizalmat. A bizalom évadaként hirdette meg ezt a szezont a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza. Őze Áron kijelentette, ezt a bizalmat nagyon érzik, és igyekeznek meg is szolgálni. Mint mondta, nyilván ebben van egy nagyfokú kíváncsiság is a nézők részéről, amit ők folyamatosan fent is szeretnének tartani.

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nevéhez méltóan a társművészeteknek is helyet ad. Befogadja a különféle gálákat is, mint a Jószolgálati Otthonét is

Elég mozgalmas, és elég sikeres félévet tudhatunk magunk mögött - jelentette ki - és egy még izgalmasabb félévvel magunk előtt. Elmondta: 21 nagytermi előadást tartottak az évad első felében, ami 87 százalékos, és 41 kistermi előadást, ami 70 százalékos látogatottsággal zajlott le. Az évad tervezésekor kicsit erősebben szólították meg a legkisebbeket, a gyermekkorosztályt. Ez úgy tűnik, hogy nagyon bejött, mert özönlenek a gyerekek a színházba - fogalmazott az igazgató. Ezt szeretnék is folytatni, hiszen ebben nagyon hisznek. Elölről kell elkezdeni a színházra nevelést. Nem reménytelen a helyzet, az évad első fele ezt bizonyította. Továbbra is nagyon nehéz az egyetemistákat megszólítani és becsábítani valahogy az intézménybe.

A vendégjátékok is sikeresek voltak, miként a Rejtő Jenő klasszikus regényéből készült adaptáció, a Szőke ciklon

A meghirdetett Őszi bérletből 939-et tudtak értékesíteni, amit fel szeretnének tornászni legalább a duplájára a jövő évben. A tavaszi bérleteket most kezdik értékesíteni, már most eladtak belőle 230 darabot. Mondandója végén megismételte, hogy a bizalmat nagyon érzik a nézők felől is, csakúgy, ahogy a társulat és többi dolgozó irányából is. Nagyon jól érzik magukat itt, hiszen minden kiválóan alkalmas arra, hogy színházat csináljanak. Csináltunk egyfajta rendet, ami a kőszínházi működés rendje. Ezt mostmár mindenki érzi, hogy ebben a rendben még biztonságosabban lehet dolgozni. Lassan kezd megérni ez a gyümölcs, és úgy tűnik, az évad második felében már szüretelhető is lesz - fogalmazott.

Helyt adtak a Pecsét István gyógykezelését segítő gyermekrajzpályázat kiállításának

Sipos Imre, a színház művészeti igazgatója elmondta, most éppen nagyon friss élményei vannak a társulattal kapcsolatban, hiszen most zajlanak a Rák Jóska, dán királyfi című darab próbái, amelyben az egész társulat feladatot kapott a vendégművészek mellett. Mint mondta, az egész próbafolyamat olyan áldásosan zajlik, hogy mindig ilyenről álmodnak, ilyen emberekkel, ilyen körülmények között dolgozhassanak. Kijelentette, már elkezdték a következő évad tervezését is.

A HEPP!!! című cirkuszi bohócjáték, és általában a gyermekdarabok népszerűek voltak

Az őszi bérlet hirdetésekor kicsit vaktában tapogatóztak, hiszen még nem lehettek tisztában azzal, hogy a dunaújvárosi közönség mit szeret, mi az, amire szívesen megy be a színházba. Megpróbálnak olyan műsorstruktúrát kialakítani, hogy a sokszínűségben mindenki megtalálja a kedvére valót. Az eladott bérletek száma komoly emelkedés az előző félévhez képest. Nagy eredményként említette, hogy az előadások megmozgatják a nézőket, beszélnek róla. Mint mondta, ez a legfontosabb, amit el tudnak érni, hogy a művészet eszközeivel generáljanak párbeszédet az emberek között. Megerősítette, igyekeznek rászolgálni a bizalomra, de türelmet is kell kérniük, hiszen ez az évad még útkeresés számukra. Abban bízik, hogy az évad végére már reális képük lesz arról, mi az, ami a közönségnek jó. Hiszen a színház nem létezik közönség nélkül.

A Bartók aulájában rendszeresek a képzőművészeti kiállítások is Rohonczi István kurátor irányítása alatt

Csadi Zoltán igazgató-helyettes elmondta, fokozatosan elindítottak egy faceliftet, ráncfelvarrást, aminek vannak állomásai. Az elődök által felépített alapokra szeretnének ráépíteni, megújítani. Modernizálva, még jobban megnyitva a színházat, továbblépni. Más arculatot kapott a színház homlokzati dekorációja, és nagy erőkkel készül az új honlap, ami a tervek szerint az új évad indításával élesedik majd. A városban is többféleképpen jelenik majd meg a színház. A legszélesebb körben jelen szeretnének lenni a város életében. Példaként említette a Dunaújvárosiak Életéért alapítvánnyal és lapunkkal közös jótékonysági gálát, hiszen az ilyen rendezvények tesznek igazán közösségi hellyé egy intézményt. Számokkal is megerősítette a korábbi kijelentést: 1660 gyermekbérletet és 755 felsős és középiskolás bérletet adtak el. A sokszínű kínálatban könnyű- és komolyzenei programokat is kínáltak, és helyet adtak számos városi rendezvénynek, kiállításnak.

 






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!