Kultúra

2015.06.08. 12:16

Street Art Fest: A dunaújvárosi Nagy Gergő a győztes

Pusztaszabolcs - Harminc fiatal művész varázsolta szebbé a várost az első Street Art Festen, szombaton.

Sebestyén Lilla

A Street Art Fest 2015 versenyzői teljes erőbedobással dolgoztak szombaton. A vasúti falra először csak a vázlatok kerültek fel, majd ahogy haladtunk előre az időben a szemünk előtt bontakoztak ki a messzi tájak – a sarkvidék, egy végtelennek tűnő zöld mező, amelyet egy vonat szel ketté – és a helyiek, például a város katolikus templomának képmása, amelyet a pusztaszabolcsi Cséza Norbert örökített meg.

Összesen harminc alkotó érkezett a városba, az ország minden tájáról például Budapestről, Vácról, de még a határon túlról is, hogy színt vigyenek Pusztaszabolcs életébe, környezetébe.

Szőke Georgina alkot, látványosat – pirosban és feketében. Fotó: Koppán Viktor

– Kiírtunk egy pályázatot és a visszaküldött előzetes tervek alapján döntöttük el, hogy ki vehet részt a versenyen. Előnyt jelentett, ha valaki a helyi nevezetességeket is ábrázolja valamilyen formában a freskón, de nem volt feltétel – magyarázta Neikl-Ladány Ágnes, a Tiszta Utak Élő Táj Egyesület vezetője, aki a Máv Zrt.-vel közösen szervezte meg az egész napos programot.

Ahogy a vezető is elmondta, a cél az volt, hogy feldobják a szürke vasúti falat valamivel, amiben sokáig tudnak gyönyörködni a helyiek.

Az alkotások láttán nem kétséges, hogy sikerült. Az utcaművészek mindegyike hozta a maga a stílusát, így egy változatos és sokszínű kép sorozat alakult ki. Volt, aki mindössze két festék, a fekete és a fehér használatával varázsolt, más látszólag a színskála minden árnyalatát bezsúfolta egyetlen képbe. A freskók némelyike részletes, kidolgozott, valóságszerű, a többi hordozza a grafiti művészet jellemző elemeit. A téma viszont a legtöbb alkotásnál egységes: a környezetünk, a természet védelme ihlette meg leginkább az utcaművészet képviselőit, akik reggel kilenctől egészen este nyolcig dolgoztak a kíváncsi tekintetek kereszttüzében.

Míg a felnőttek nézelődtek, a gyerekeknek aszfaltrajz versenyt tartottak, ott is születtek gyönyörű alkotások, de igazán az esti díjkiosztó volt, ami sokakat vonzott.

Az öttagú zsűri a dunaújvárosi Nagy Gergőnek ítélte az első helyet, második lett a SZISZKI csapat, vagyis a Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium diákjai, a bronzérmet pedig Mészáros Patrik érdemelte ki.

A művészek egymás között is szavaztak, az ő ítéletük szerint Horváth Benedek volt a legjobb, míg a közönség tetszését leginkább Cséza Norbert vívta ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!