Kultúra

2015.06.19. 18:40

Szabadban ünnepeltek - Az évad zárását elismerésekkel tették emlékezetessé a Bartókban

Dunaújváros – Új helyszínen, az intézmény B-épületének udvarán tartotta szokásos évadzáró ünnepségét a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza társulata és dolgozói pénteken, késő délután.

Balla Tibor

Miután a színháziak évről évre ez alkalommal köszönik meg a támogatást a zsöllyetulajdonosoknak, így magától értetődően a támogatók az elsők között tudhatták meg, idén kik kapták a teátrum szakmai és közönségdíját. Nyitányként az intézmény vezetője, dr. Borsós Beáta értékelte a maguk mögött hagyott évadot, a Vágyak évadát. A Bartókban ebben az időszakban 9 bemutatót tartottak, 194 előadásnak tapsolhatott a 34 000 néző, ráadásul a bemutatók 85 százaléka saját volt. Az igazgató szerint sikerült megvalósítani terveiket, éppen úgy jelen volt a repertoárban a korszerű népszínház, mint ahogy a művész színház, vagy a komplex színházi nyelvet használó kísérleti színház. Különösen erősnek ítélte az ifjúsági színházi vonalat, és kiemelte a társulat szakmai sikereit is.

Az ünnepségen részt vett Cserna Gábor polgármester és Gombos István humán alpolgármester is. Előbbi beszédében kiemelte az intézményben folyó minőségi munkát, a kiemelkedő alakításokat. Mint mondta, a mi saját színházunk legfőbb erénye a minőség, és büszke rá, hogy Dunaújváros színháza, a Bartók, a vidéki színházak élvonalában található. Polgár Ernő dramaturg szavait idézte, amely szerint a színház egy szerelem, örökké tartó láz. Megköszönte a művészeknek, hogy Dunaújváros közéletének is részesei, a nemzeti- és városi ünnepek szereplői. Szavaiből kisejlett, hogy az intézmény a következő években is élvezni fogja az önkormányzat támogatását.

Dr. Borsós Beáta miután megköszönte a nevesített 26 zsöllyetulajdonosnak a segítséget, óriási tapssal kísérve átadta a nem művészeti pozícóban dolgozók számára létrehozott, titkos szavazással odaítélt Kulissza-díjat Puskás Ferencnek, az intézmény anyagbeszerző-gépkocsivezetőjének, aki mint az igazgató fogalmazott, bizalmi beosztásban van tizennégy éve a színháznál. A Táncszínház társulata tagjainak szavazatai alapján a Társulati-díjat Hernicz Albert táncművész vehette át Dobák Lívia művészeti vezetőtől. A zsöllyetulajdonosok idén Tőkés Nikolettának ítélték a Teátrista-díjat.

 

Petőfi Művészeti Liget program

Alig ért véget a színházi évad, vasárnap már megnyitja kapuit a Petőfi Művészeti Liget rendezvénysorozata. Délután négytől interaktív játszóházzal, Mákos Gubás és a Czutor Borsók koncerttel várnak mindenki szeretettel a ligetbe. Az este folyamán a Swing á la Django feat Pálmai Panna gondoskodik a felnőttek szórakozásáról.A Bartók egészen augusztus végéig gondoskodik a város lakóinak szabadtéri, ingyenes programokról szerdán, pénteken és vasárnap este. A Petőfi Művészeti Liget többségében zenei produkciókat, koncerteket kínál, de lesznek színházi előadások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!