Kultúra

2017.05.28. 09:40

Számos zenei stílusban - beszélgetés Horváth Csaba énektanárral

NAGYKARÁCSONY - A legutóbbi jótékonysági bálon is a híres Szamaras zenekar nyomta a talpalávalót Nagykarácsonyban. Gyakran mondják róluk, hogy sokkal több van bennük, mint ami a mulatós műfajhoz szükséges. Ők hisznek a minőségben, és nem bánják a stílusváltásokat. Horváth Csabával, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

Balogh Tamás

Egyebek mellett arról faggattuk, hogyan került a zenész pályára, és honnan lehet azt tudni, hogy mit szeretne hallani a mulatni vágyó közönség.

Hogyan került a zenészpályára?

- Az édesapám zenekarába tizenöt évesen kerültem be, és jó néhány évet együtt muzsikáltunk, majd a halála után tovább vittük a nevet. Így a Szamaras zenekar néven futunk a mai napig.

Sikeres szólóénekes is lehetne!

- Az évek során a mulatós zene rögzült, bár megpróbálok innét kikacsintgatni. Többféle műfajból is választunk dalokat, de ez az, ami igazán közel áll hozzám. Zárójelben jegyzem meg, hogy ezzel a zenei iránnyal lehet megélni ebben a szakmában. Szerencsére ez meglátszik a naptárunkban is: minden bulira alkalmas időpontunk elfogyott erre az évre. A társaim már rám is szóltak, hogy lassítsunk egy kicsit, hogy a családjukra is maradjon egy kis idő a következő évben.

A nagykarácsonyi jótékonysági bálon is nagy sikerrel muzsikált a Szamaras zenekar, amelynek frontembere Horváth Csaba, aki civilben énektanárként a helyi iskolában dolgozik, s nem mellesleg a település alpolgármestere is
Fotó: A szerző

Kiváló, iskolázott zenészekkel dolgozik együtt.

- Mindhárman képzett zenészek vagyunk. Németh Csaba, a dobosunk például az akadémia után némi kitérők után került mellénk. A jótékonysági bálon kivételesen egy nagyon tehetséges fiatal kollégánk: Farkas Norbert helyettesítette. A fúvósunk Széles László, civilben mérnökember, aki nem mellékesen kiváló népzenész, aki szintén zenészcsaládból származik. Én pedig énektanár is vagyok.

Fogékonyak-e a vendégek a mívesebb muzsikára?

- Ahány ház, annyi szokás. Sokfelé ismerjük a vendégek ízlését, és az új helyeken is hamar megtaláljuk azt. Ahol nem fogékonyak rá, ott nem játszunk latint, rock and rollt vagy jazzt. Máshol elővesszük ezt a repertoárt is és, ha kell, a népzenei motívumokat is. Azt akarjuk nyújtani, amit szívesen hallgatnak. Úgy érzem, hogy a mulatós műfajban vagyunk a legerősebbek. Szívesen játszunk popzenét is, mert az jóval nagyobb kihívást jelent.

Ezen a pályán külön kihívást jelenthetnek a kevésbé szomjas vendégek

- Nyilván ennek a kezelését is külön meg kellett tanulni, de ebben a műfajban is alázattal fordulunk a vendégek vagy a közönség felé. Tisztában kell lenni azzal, hogy ők néha milyen állapotban vannak, és bizony sok mindent le kell nyelni egy-egy rendezvény közben. Türelem, türelem, türelem Ez az alapja ennek a munkának.

Mit csinál a szinte nem is létező szabadidejében?

- Az időhiány miatt hatalmas a lemaradásom a baráti kapcsolataimban, ezt jó lenne pótolni. Szeretek színházba, moziba járni, motorozni, utazni. Nagyon keveset alszom, mert így is kevés a szabadidőm, de megpróbálom úgy szervezni az életemet, hogy a családomra és mindenkire jusson belőle. Az idén már horgászni is eljutottam.

Honnan lehet tudni, hogy az adott közönség mit szeretne hallani?

- Ebből a szempontból az ismerős vidéken könnyebb a helyzetem. Ebben a bálban például mindenkinek tudom a kedvenc nótáját. Vannak olyan helyzetek, amikor új helyen lépünk fel, akkor nagyon össze kell szedjünk magunkat. Figyeljük a közönséget. Az ilyen helyzet igazi feladatot jelent a számunkra.

Volt már olyan, hogy a Szamaras zenekar muzsikája nem találkozott a közönség kívánságaival?

- Ilyen szerencsére még nem fordult elő velünk. Olyan helyzetet viszont már megéltem, amikor úgy éreztem, hogy a közönség nem kíváncsi arra, amit mi csinálunk. Kiderült, hogy az az esemény nem a mulatozásról és a táncról szólt, hanem inkább a beszélgetésről. Szinte kudarcként éltem meg, és nagyon elszomorított a szituáció, azonban a vendégek és a rendező úgy döntöttek, hogy visszahívtak bennünket, ezért a végén megnyugodhattunk.

Zeneileg melyik a kedvesebb stílusa?

- Otthonosan mozgok a mulatós zenei világban, de a hangomnak a popzene áll jobban, amire még nem állok teljesen készen. Van igényem az önképzésemre, és bár kevés rá az időm, mindent megteszek annak érdekében, hogy a következő időszakban előbbre léphessek!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!