Kultúra

2015.10.02. 17:32

Száz éve született Pleidell János – emlékkiállítás a Bartók aulában

Dunaújváros – A száz éve született Pleidell János festőművészre emlékezik a Bartók Aula Galéria első őszi kiállítása: Pleidell‹100!

Szabó Szabolcs

Szerencsés ember az, aki reggelente egy Pleidell alkotással szemezhet szobája falán, hiszen a 100 éve született jelentős festő munkáiról sugárzik a nyugalom és a derű – jegyezte meg a Pleidell‹100 címmel jelentkező emlékkiállítás megnyitóján, pénteken este a Bartók Aula Galériájában Ordas István műgyűjtő.

Ordas István műgyűjtő – mellette Pásztor Bertalan író – ajánlotta a közönség figyelmébe a tárlatot, amely a hónap végéig várja a látogatókat. Fotó: Zsedrovits Enikő

Pleidell János életének utolsó évtizedében Dunaújvárosban élt és alkotott, a Május 1. utcában található műterme pedig nyitva állt a tanítványok és a művészetkedvelők előtt is. A 90. születésnapján még a Városházán és a Bartókban is köszöntötték a művészt, akkor így írt róla Kratochwill Mimi művészettörténész:

„A 20. századi történelem nem volt kegyes bizonyos festői pályákhoz sem. Az 50-es 60-as években a római iskola, a polgári törekvések képviselőit a perifériára szorították a szocialista realizmus ideológiai és politikai szempontjait érvényesítők. Pleidell János számára a félretaszítottság lassan sajátos belső emigrációvá változott, az önként vállalt kívülállás magatartásává, amelyik büszke kivívott és őrzött művészi autonómiájára. Pleidell János – hét évtizeden át – mindig az egészet nézte, a mindenséggel mérte magát. Tanult a 20. század stílus irányzataitól, de egyikkel sem azonosult, voltak mesterei, de egyiket sem utánozta. A gyorsan változó időben is hű maradt önmagához."

Sok érdeklődőt vonzott pénteken este a Bartók Aulában nyílt Pleidell‹100 emlékkiállítás.

Kratochwill Mimi művészettörténész, Pleidell munkásságának kiváló ismerője is ott volt a péntek esti kiállítás megnyitón és dicsérte a tárlatot, amely az alkotó gazdag pályafutásából villant fel egy-egy korszakot. Hogy Pleidell és munkássága mennyire szerves része még ma is Dunaújváros kulturális életének, azt kiválóan példázza, hogy két helyi költő szerzeményét tolmácsolhatta a Bartók két színművésze. Kiss Kálmán Pleidell János dicsérete című szerzeményét Tőkés Nikolett, míg Pásztor Attila A fény születésére című versét Gulyás Hermann Sándor olvasta fel a Bartók aulában. A megnyitón a Kurucz Gergely vezette Viadana Kamarakórus műsorát is élvezhette a közönség.

A teátrum igazgatóhelyettese, Knódel Mária köszönetet mondott az emlékkiállítás létrejöttéhez nyújtott segítségért Pásztor Bertalannak, valamint Akucs Attilának és feleségének. A Pleidell‹100 emlékkiállítás számos jelentős munkát vonultat fel és bepillantást enged a korszak egyik legjobb akvarellistájának alkotói világába. Derű, nyugalom és életigenlés a Bartók aulában – tárlat a hónap végéig várja az érdeklődőket.

- Pleidell János 1915. október 11-én született a felvidéki Hontfüzesgyarmaton.

- 1938-1940 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, Aba Novák Vilmos növendékekét, az akadémia kitüntető érmével végzett és szerzett rajztanári oklevelet.

- Pleidell János 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2005-ben Dunaújvárosért Díjat kapott. Dunaújvárosban hunyt el 2007. április 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!