Kultúra

2016.11.13. 21:55

Szerb egyházi művek a helyi múzeumban

Dunaújváros - Szemkápráztató egyházi és képzőművészeti kincsekből nyílott kiállítás a városi múzeumban.

Pekarek János

A szerbiai Studenica ortodox kolostorának legértékesebb műkincseiből láthatnak jónéhányat az érdeklődők péntek estétől november 30-ig a dunaújvárosi Intercisa Múzeum második emelti kiállítótermében.

Studenica az egyik legnagyobb becsben álló szerb egyházi kegyhely, amely művelődéstörténeti szempontból is kiemelkedő. Városunk elődje, Dunapentele szláv gyökereire emlékezve a kiállítás minden bizonnyal nagy siker lesz!

A szerb nyelv és kultúra, a hit és a művészet összefonódása
Fotó: Ady Géza

A szerbiai Studenica kolostorából származó egyházi kincsek és kegytárgyak az ortodox egyház művészi hagyományainak megfelelően készültek, és kitűnő képet nyújtanak a vallási hagyományokról, a kolostor rangjáról, az ortodox egyházi művészet rendkívül magas színvonaláról. (A tudósító sem képes tagadni elfogultságát: különösen az ikonok tettek rá nagy hatást.)

A kiállítás létrejöttében a dunaújvárosi Intercisa Múzeum munkatársai mellett oroszlánrészt vállalt Vukovits Koszta, a magyar országgyűlés szerb szószólója, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum igazgatója is, aki jelen volt a péntek esti kiállításmegnyitón is. Rövid beszédében hangsúlyozta a szerbiai kortárs művészet és a kulturális örökség egymásrahatását, egymásra épülését, a hagyományok továbbélésének jelentőségét.

A megnyitó díszvendége a Szerb Köztársaság budapesti nagykövetségének kulturális attaséja, Diogenis Valavanidis volt, aki a kultúra és a nemzeti identitás, a nyelv és a vallás összefonódásáról beszélt megnyitójában. Szerbiában a négy templomot is magában foglaló studenicai kolostor nagyjából olyan fontosságú, mint Magyarországon a tihanyi apátság. A középkori kolostor Stefan Nemanja nagyfejedelemhez kötődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!