Kultúra

2017.01.02. 16:40

Szívét - lelkét is beletette

Dunaföldvár - Dunaföldvári részvevője is volt a Fölszállott a páva negyedik versenyfolyamának.

L. Mészáros Irma

Fafka Júlia, a Magyar László Gimnázium hetedik osztályos diákja a területi válogató után bejutott az elődöntő nyilvános adásába. Bár onnan a középdöntőbe nem került be, produkciója megmutatta tehetségét.

A tizenkét éves lány ragyogott a színpadon - arca, hangja, csodálatos viselete. A Sebestyén Mártától kapott szakmai értékelés és a sok elismerő gratuláció kissé kárpótolta a pontszámokért.

- Éreztem, hogy jól énekeltem. Ilyen boldog és nyugodt színpadon még sohasem voltam - mondja Juli, akit zeneiskolai szolfézstanára, Gelencsér Irén készített föl a versenyre, hivatalos mentora Berta Alexandra volt. Sok segítséget kapott dr. Juhász Katalintól, a Zenetudományi Intézet munkatársától, aki a Cinege népdaléneklési verseny zsűritagjaként figyelt fel a földvári kislány tehetségére.

S mivel a döntőben somogyi, pontosabban nemespátrói lakodalmas dalcsokorral indult Juli, Szakáll Miklósné Szmodics Rózsika néni Nemespátrón élő énekes-adatközlőhöz is elutaztak a felkészülés során. Nemcsak meghallgatták az énekét, hanem kikérték véleményét is. Megdicsérte Julit, mondván: ezt nem lehet szebben énekelni. A november közepén rendezett elődöntőn a helyszínen szurkolt a kislánynak. Ott is elégedett volt, de azt is mondta: Kevesellöm a pontokat!

Sebestyén Márta szerint remek összeállítás és tökéletes produkció volt.

Bár énekesként is sikeres Fafka Júlia főként néptáncosnak tartja magát, további pályáját is ezen a területen tervezi. Színpadon állva érezte, látta mindenki arcát, aki szurkolt neki Fotó: Zich Zsolt /MTVA

- Csodálatos, hogy tudja egy tizenkét éves lány ezen a rusztikus hangon elénekelni ezeket az egyáltalán nem könnyű dalokat! - értékelte, s azt is kiemelte, milyen jók voltak benne a dunántúli semleges tercek. Bár korábban többen mondták Julinak, hogy egy tolnai lány ezt soha nem tudja kiénekelni, mégis sikerült. Hogyan?

- Sokat gyakoroltam, a próbákon nemigen jött elő, de az élő adásban végül igen! Egyszerűen oda kell találni a két hang közé - magyarázza mosolyogva a Vass Lajos Nagydíjas ifjú énekes, aki 2016-ban a Kárpát-medencei döntőben szerezte meg ezt a címet. Ezen kívül többször ért el sikert a Cinegemadár népdaléneklési versenyen is. Juli másodszor indult a Fölszállott a páván, amelyen a magyarországi ifjú szólistákon, énekegyütteseken, hangszeres szólistákon, táncosokon, zenekarokon kívül részt vettek határon túli fiatalok is.

Háromszáz körüli szólóénekes közül választották ki azt a tizenkét fiatalt, akik a négy elődöntőben szerepeltek. A dunaföldvári kislány éppen két, határon túli tehetséges énekessel került egy csoportba.

Hogy lesz egy Tolna megyei kisvárosban élő lány népdalénekes? 2005-ben a szülők, Fafka István és Fafkáné Simon Ildikó az éppen elindult Ördögszekér Táncegyesületben kezdtek táncolni. A három lány közül legkisebbként Juli ott sertepertélt, szinte ott cseperedett fel - mondja az édesanya. Talán akkor került a szíve közepébe a zene, különösen a népzene és a néptánc. Így, amióta az eszét tudja, énekel és táncol. Már óvodásként is. Aztán a Levendula Alapfokú Művészeti Iskolában Iker Józsefné táncpedagógus tanítványa lett egy remek közösségben. Idén az Ördögszekér néhány produkciójába is besegít.

Az elmúlt évben páros táncban Mezőföld Virágai díjat kapott, illetve az Antanténusz néptáncfesztiválon különdíjas lett. A helyi zeneiskolában hét éve a hegedű tanszak diákja. Népdaléneklést hivatalosan sosem tanult, de szívesen vett részt a városi rendezvényeken, eseményeken. Szép hangja kisgyermekkora óta elbűvöli a földváriakat. Legutóbb a Cantemus kamarakórus karácsonyi koncertjén töltötte meg hangja a dunaföldvári Öregtemplomot.

- Az erdélyi népdalokhoz húzódok leginkább, mert azokban jobban benne van az ember szíve-lelke - állítja Juli. Főként néptáncosnak tartja magát, további pályáját is ezen a területen tervezi. Énekesként kicsit magányos az ember, egyedül kell elviselnie a sikert is, a kudarcot is - mondja igazi bölcsességgel, utalva a megélt élményre.

Azonban hozzáteszi, hogy a színpadon állva érezte, látta mindenki arcát, aki szurkolt neki. Egész Dunaföldvár, de fél Somogy megye is, hiszen ők adták össze csodálatos viseletét a versenyre. Gimnáziumi osztály- és diáktársai, tanárai óriási plakáttal, barátnői videóüzenettel biztatták. A család és az őt szerető emberek energiát sugároztak.

- Én meg azt csináltam, amit szerettem volna, minden tőlem telhetőt megtettem - mondja. Kell-e ennél több bárkinek a lelki nyugalomhoz és a továbblépéshez? Mert most is eggyel feljebb lépett - mondta. Legközelebb - valószínűleg újra indul.

Sok sikert, Juli!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!