Kultúra

2014.04.21. 19:35

Táncgálával segítenek a világnapon

Jótékonysági gálával ünneplik a Tánc Világnapját a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. A bevételt a Jószolgálati Otthon Közalapítvány részére ajánlják fel.

Balla Tibor

Világszerte április 29-én, Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapján ünneplik 1982 óta a Nemzetközi táncnapot vagy más néven a Tánc Világnapját, amit az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozott létre. Ezen a napon a bizottság felügyelete alatt minden évben megünneplik a világ különféle táncait. A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése a közfelfogásban, valamint hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig. Míg a tánc az emberi kultúra része történetének kezdete óta, hivatalos jelenléte ehhez mérten világszerte meglehetősen alacsony.

Különleges gálaesttel készülnek a Tánc világnapja alkalmából a Bartókban. Vári Bertalan Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház művészeti vezetője ötlete alapján mintegy kilencven perces gálaműsorban lépnek fel április 29-én este a Bartók színpadán a Dunaújvárosban működő tánccsoportok táncosai, a táncot oktató iskolák diákjai, az utcatáncokat, a néptáncot magas szinten művelők csoportjai, valamint magától értetődően a Bartók Táncszínház teljes társulata.

A várhatóan nagyon látványos és jó hangulatú jótékonysági est fináléjaként egy össztánc koreográfiával búcsúznak majd a közönségtől az ünnepen. A Tánc Világnapi Gála bevételét a Jószolgálati Otthon Közalapítvány számára ajánlották fel a szervezők, részükre vásárolnak belőle eszközöket, ezzel is segítve munkájukat.

Címkék#néptánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!