Kultúra

2014.06.03. 14:05

Táncosok gálája Mezőfalván

A néptánc tanszak hat csoportjának kilencven növendéke tartotta a hagyományos évzáró fellépését pénteken a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Horváth László

A nagyszabású bemutatót a tornateremen tartották, ahol gálaműsor keretein belül léphettek pódiumra a gyerekek. A hét éve működő néptáncoktatás egyaránt népszerű az intézmény falain kívül és belül.

Az 5-6. osztályosok Rábaközi csárdásában középen Erdélyi kevin, Kovács Gábor és Hajnal Marcell (Fotó: Horváth László)

Nívós évzárón adtak számot tudásukról a mezőfalvi iskola néptánc tanszakos növendékei. Az évről évre egyre színvonalasabb bemutató mára kinőtte magát a korábbi helyszín, a művelődési ház falai közül. Szülők, nagyszülők, barátok és érdeklődők előtt megtartott fellépésen az oktatásban résztvevők minden korosztálya képviseltette magát. Láthattunk játékfűzést az elsősök előadásában, dél-alföldi oláhost a másodikos Koncz Leventétől, ugróst és üveges táncot a 3-4. osztályosoktól, 5-6. évfolyamtól rábaközi dúst és friss csárdást, és még sorolhatnánk a bő két és félórás gála műsorszámait, melynek végén mindig vastaps jutalmazta a színpadon állókat.

A rendezvény után a gyerekek művészeti vezetője Csonka Emese táncpedagógus beszélt csoportról:

- Ez a kis közösség olyan, mint egy nagy család. A legkisebbektől a legnagyobbakig óriási az összetartás. Az idősebbek már szinte féltő, gondozó tekintettel néznek a kicsikre. Ezen a gálán is látszott, mennyire egy csapattá vált a társaság. Az összefogás és a kitartó munka szép eredményeket hozott. 2011-ben megrendeztük a művészeti iskolások mezőföldi néptánctalálkozóját. 2012-ben a székesfehérvári megyei versenyről továbbjutottunk a regionális ajkai versenyre. 2014-ben szintén Székesfehérváron a művészeti iskolák versenyén a veszprémi nagy együttes, a székesfehérvári Alba Régia, és a Dunaújvárosi Vasas mellett egyedüli falusi intézményként bronzérmet nyertünk! Rendszeres visszatérői vagyunk a baracsi néptáncfesztiváloknak, évtizedes barátságot ápolunk a zsámbéki és az adonyi nemzetiségi tánccsoportokkal. A gyerekek így nemcsak a helyi közösségi programok biztos fellépői, hanem kitekintünk a megye határain túl is – zárta rövid ismertetőjét Csonka Emese táncpedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!