Kultúra

2016.09.23. 19:40

Tanóra tíz percben

A nyár elején jelent meg Csordultig üres címmel ötödik verseskötetem. Elhatároztam, hogy bemutatom itt a Hírlapban. Miért én? Mert én ismerem a legjobban.

A könyv zárt kompozíció. A címlapon a badacsonyi hegyoldalban ülök, kiürült borospohárral, s egy négysoros magyarázza a címet. A hátoldalán a Balatonban úszom, itt egy másik négysoros ad metafizikus értelmet a jelenetnek.

A bevezetésben a költészet és költészetem titkairól társalgok az olvasóval versben és prózában meghitt, bensőséges, helyenként humoros hangon. Az utolsó oldalon pedig a korábbi stílusban megfogalmazom a feltételezett, remélt hatást, élményt:

Mostan, hogy a végére /
elértél,
s eltűnődve becsukod /
a könyvet,
ugye érzed, súlyosabb /
az elméd,
a lelked meg /
szabadabb és könnyebb.

Az első ciklus 118 erotikus négysoros jambikus verset tartalmaz. Itt eposzi sajátosságokat érvényesítettem. Egy népdallal (én írtam) felmutatom a szexualitásban ragyogó életörömöt, fohászkodom a Múzsához, Erószhoz, majd megjelölöm a témát, és kiemelem a lényeget. Aztán óvodás kortól a vénségig következnek a szexélmények. Minden van itt, de csúnya szó az nincs. Végül értékelem művem, elköszönök Erósztól, és Aphrodité erejében bízva megidézem a mulandóságot képviselő Thanatoszt. Róla szól a következő ciklus.

A filosz versek is zárt kompozíciót alkotnak. Az első költemény a létezés titokzatos teljességét s az emberi sors tragikumát ábrázolja, melyet aztán humorban old fel az utolsó vers. Hogy a pajzánságokat ellensúlyozzam, könnyed dalokban szólok a vallásbölcseleti dolgokról, s költői képekké varázsolom az elvont fogalmakat. Így a hétköznapi jelenség is a nagy egész részeként jelenik meg, s az egyetemesség lélegzik a verssorokban.

A harmadik ciklus alkalmi verseket tartalmaz. Itt akkora a sokféleség, hogy szinte minden jeles eseményre van költemény. Március 15-e, karácsony, húsvét, ballagás, esküvő, lakodalom, szüret, borozgatás, nyugdíjba menetel - nem marad ki semmi. Vállalom ezeket a költeményeket akkor is, ha egyesek az ilyesmit leszólják azzal, hogy nem ihletből, hanem rendelésre születnek. Erre én azt mondom, evés közben jön meg az étvágy, s bennük is én vagyok. S külön haszon, hogy a poézis ezáltal természetes része lehet az életünknek.

A negyedik fejezet költői prózában szól főleg a rendszerváltás furcsaságairól. Tömör példázatokban jelennek meg itt a végső tanulságok, s a humorban is megmártózhat az olvasó.

Végül két hozzám közel álló Fejér megyei művész verseskötetét ismertetem oly módon, hogy közben rengeteg mindent elárulok magamról is.

Verseimben a szó az elmének gondolat, a szívnek érzelem, a szemnek kép, a fülnek zene. Költeményeim olyan hangulatokat teremtenek, akár az álmok, bennük sűrítve, lényeg szerint megismétlődik az életem. Ez történik, történhet veled is, Kedves Olvasó!

Hitvallásom: nevezzed meg, s a tiéd, foglald versbe, s örökké ragyogni fog!

Kiss Kálmán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!