Kultúra

2015.11.15. 13:59

Tárlat a SKICC Egyesület Nemzetközi Alkotótáborának munkáiból

Dunaújváros – Megadták a módját a szervezők a SKICC Képzőművészeti Egyesület 2015 Nemzetközi alkotótábor munkáiból nyílt kiállítása megnyitójának. Mini koncerttel, és monodrámával készültek.

Balla Tibor

Az alaphangulatot a Horváth János, Horváth Elemér és Vajk László latin gitár koncertje adta meg. Jó negyedórát hagytak a szervezők, hogy a tárlatnyitó közönsége alaposan szemügyre vegye a Klub Hotel különtermében kiállított alkotásokat Carlos Santana szerzeményeit hallgatva, majd a publikum elé állt a koordinátor, és egyik kiállító, Pats Dániel, hogy tudtukra adja, a monodráma ezúttal elmarad Andresz Kati betegsége miatt, ám később pótolják azt. Az immáron harmadik nemzetközi alkotótelep terméseinek zömét bemutató kiállítás megnyitóján a képzőművészek közül csak kevesen vettek részt, ám megjelent Teodora Pop (USA) és Mirela Ungureanu (Románia) is a kilenc nemzet alkotói közül.

A szépszámú érdeklődőnek több, mint negyed órát hagytak, hogy Horváth János latin triójának andalító muzsikája futamai közepette szemlélhessék a kiállított alkotásokat, amelyek témájaként sokan választották a nyulat. Fotó: Zsedrovits Enikő

A megnyitóbeszédet a tábor alkotásainak állandó teret adó dr. Sándor Péterre bízták, aki elmondta, hogy műszaki ember lévén ilyen feladattal még nem kellett megbirkóznia. Ebbéli tapasztalatlanságát humorral ellensúlyozta. Megállapította, hogy az értelmező szótár adott szócikkének megfelelnek az alkotások, melyek fiatalosak harsány színeikkel útkeresőnek mondhatók. Megfogta a harmincegy kiállított alkotás friss festékillata, amelyekről tudományosan megállapította, hogy 16,162 százalékban választott témájuk a nyúl. Ebből is látszik, hogy a tábor résztvevői optimisták, ráadásul a nyúl a termékenység, és a szabadság jelképének is tekinthető. Mindez számára különös örömet okoz, hiszen otthonában öt-, hatszáz nyuszi teremt megfelelő hangulatot. Pár mondatban mesélt alkotótábori látogatásáról is, amelyben komoly szerepet játszottak a szabadság érzésének oly vetületei is, mint a szerte heverő sörösdobozok, bugyik, vagy ételek. Mindezekkel együtt „komoly művészeti műhely"-ként jellemezte a Skicc csapatát.

Az alkotótábor atyja, Pats József (jobbra) megköszönte dr. Sándor Péter (balra) segítségét.

Ami a legfontosabb, hogy a román, amerikai, angol, osztrák, ukrán, horvát és magyar képzőművészeket összefogó tábor, akik közt több dunaújvárosi alkotó is szerepel, a Klub Hotel termeiben állandó - bár nem intézményes - kiállítóhelyre lelt, saját galériájuknak tekinthetik.

SKICC Művészeti Egyesület

Céljai:Alkotó művészeti csoportok (festő, szobrász, tánc, színművészet stb.) alakítása és e csoportok, valamint tagjaik alkotó tevékenységének fejlesztése és támogatása, a működésükhöz szükségek feltételek biztosítása. Célja az egyesületi bázis- és összművészeti központ megteremtése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!