Kultúra

2016.04.25. 13:35

Tavaszköszöntők

Dunaföldvár - Nagysikerű Tavaszköszöntő néptánc gálát tartott a dunaföldvári Levendula Alapfokú Művészeti Iskola április közepén. Két előadásra is megtelt a művelődési ház színházterme érdeklődőkkel, szülőkkel és barátokkal, a néptánc kedvelőivel.

L. Mészáros Irma

Molnárné Miklán Jolán, az intézmény vezetője elmondta, hogy négy évvel ezelőtt azért találták ki ezt a tavaszi rendezvényt, hogy néptáncos tanítványaiknak lehetőségük legyen megmutatni, mennyit fejlődtek az elmúlt év alatt. A támogató jegyekből befolyt összeg pedig hozzájárul a fesztiválokon való részvételhez, illetve a csoportok viseleteinek folyamatos bővítéséhez. Öröm, hogy a gyermeklétszám évről évre emelkedik. Nagy büszkeség, hogy a szeptemberben indult hetvenöt körüli elsőosztályosból ötvenen a Levendula néptánc tagozatára is beiratkoztak. Elégedett a vezető. Jelenleg három lelkes szakember - Czuppon Péter, Iker Józsefné és Molnárné Miklán Jolán - száztíz alsó- és felsőtagozatossal foglalkozik. A következő tanévben ismét munkába áll Appelshofferné Rabóczki Anikó táncpedagógus is. A tanulói létszám emelkedéséhez hozzájárul az is, hogy Dunaföldváron minden óvodában van néptánc foglalkozás, s az óvónők és a szülők szerint Joli néninek sikerül megszerettetni a néptáncot. A mozgással, lépésekkel, tapssal kísért mondókák, kiszámolók, népi gyermekjátékok fontos szerepet játszanak a gyermekek fejlődésében.

Az iskola minden csoportja szerepelt, szóló, páros és csoportos táncokat is láthattunk Fotó: a szerző

A gálaműsorban már a vállalkozó legkisebbek is megmutathatták tudásukat. Az iskola minden csoportja szerepelt, szóló, páros és csoportos táncokat is láthattunk. A közönség meggyőződhetett, hogy nem véletlenül hozta el az elmúlt évben a Baracsi fesztiválról a vándorkupát a Cinege-Gólya csoport az Azok az árpilisi szüretök című koreográfiája, vagy nem érdemtelenül lett a Mezőföld Virága cím tulajdonosa a Fafka Júlia-Regensburger Ervin, illetve a fiatalabb korosztályban a Gordos Iringó-Farkas Áron páros. Hangulatosak voltak a Fecske csoport csúfolódói, de nagy sikert arattak a Pintyőke csoport táncosai is, vagy a szép szatmári táncot járó felsősök.

A gyermekek életkorához illő, mégis igényesen koreografált táncokat mutattak be a Levendula növendékei - szemet gyönyörködtető szép viseletben. A zenét a Kóborzengő zenekar húzta a táncosoknak.

Minden, amit láttunk igényes táncpedagógusi és iskolavezetői munka bizonyítéka.

A néptánc gála az eddigi munka egyfajta összefoglalója volt, de az azt követő hetek is bőven tartogatnak programokat. A földvári levendulások ugyanis a baracsi néptánc rendezvény után részt vesznek a dunaújvárosi I. Pünkösdi Rózsa fesztiválon, s szervezik a két éve elindult Antanténusz Gyermek néptánc fesztivál gazdag programját. A korábbi rendezvény sikere alapján remélik, hogy június 12-én ismét sok hazai és határon túli együttes részvételével tudják majd megtartani az Antanténuszt a várudvar szabadtéri színpadán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!