Kultúra

2016.10.30. 20:31

Tessék szemezgetni

Dunaújváros -Számos értékes és érdekes munkát kínáló, igazi művészeti vegyes vágottal jelentkezett a helyi és a városhoz kötődő alkotók menetrendszerű kollektív tárlata. Mi az ábra MIAZÁBRA?

Szabó Szabolcs

Sokan kedvelik, mások inkább kötelező feladványnak tartják az olyan kollektív tárlatokat, amelyeken néhány alapvetőnek mondott követelményen kívül sok alkotó be- és megmutathatja éppen aktuális, friss munkáját a nagyközönségnek.

A kétévente jelentkező dunaújvárosi nagy összkép ezúttal is igazi vegyes vágottra sikeredett.


A Dunaújvárosi Hírlap különdíját Kurucz Zsófia fiatal alkotónak ítélte a zsűri Fotó: Zsedrovits Enikő

Több jelentős alkotást is szemlézhetnek azok, akik a következő napokban, hetekben betérnek a Kortárs Művészeti Intézetbe.

Kezdjük rögvest azon megállapítással, hogy a kétévente jelentkező Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Tárlata fontos mérföldkőhöz érkezett, hiszen a sorozat kerek ötven éve debütált - akkor 7 művésszel. A mai kínálatban több mint negyven fiatal és korosabb, már befutott vagy éppen még az útját lelkesen kereső-kutató alkotóval és munkájával találkozhat a MIAZÁBRA címet kapott kiállítás szemlézője. A díjazottakról már szóltunk korábban, ám érdemes kiemelni, hogy a szakavatott zsűri által legjobbnak ítélt képzőművészek - Kaszás Tamás, Keserue Zsolt, Horváth Tibor - ezúttal is valóban figyelemre méltó munkákat hoztak el a KMI-be.

A szakembereket hallgatva a legtöbb óvatos kritika a fiatalabbakat érintette, mondván jóval erősebb és nívósabb munkákat vártak páruktól. Meglehet, ám rögzíthetjük, hogy a dunaújvárosi utánpótlással továbbra sincs komolyabb probléma. Remek példa erre a legtehetségesebb fiatal alkotónak járó Dunaújvárosi Hírlap-díjat bezsebelő Kurucz Zsófia, akiről biztosan hallunk majd a következő években is.

A fiatalok és a középgeneráció mellett üde meglepetést jelent számos, már ismert és elismert alkotó munkája is. Gondolhatunk itt Birkás István, Várnai Gyula darabjaira, vagy éppen az 50 éves jubileum okán is duplán érintett Ifj. Koffán Károly és Cyránski Mária alkotásaira is. Összességében a MIAZÁBRA ezen az őszön is teljesíti küldetését, gazdag vegyes vágottat tálalva - a szemezgetést pedig mindenki elvégezheti november 18-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!