Kultúra

2015.12.01. 20:05

Tito királyi kincsei után

Dunaújváros - Nagy sikerrel zárult az Intercisa Múzeum Tito-kiállítása. Jövőre is terveznek egy hasonló tárlatot.

Pekarek János

Egyértelmű sikernek bizonyult minden szempontból a dunaújvárosi Intercisa Múzeum Királyi kincsek című kiállítása, amelyen Joszip Broz Tito néhai jugoszláv államfő és kommunista pártvezető koronás főktől kapott diplomáciai ajándékainak egy részét mutatták be. A régészeti kincsektől kezdve az ötvösművészeti műremekekig, kitüntetésekig sok minden volt látható az egyhónapos tárlaton.

Ez idő alatt 1900 ember tekintette meg a kiállítást, tudtuk meg Farkas Lajostól, a múzeum igazgatójától. Összehasonlításképpen: azon a két tárlaton, amelyet Szerbiában, de Belgrádon kívül rendeztek e kincsekből, két hónap alatt volt közel ennyi néző.

Titónak, mint tudjuk, áttételesen még Dunaújváros mai helyéhez is volt köze: hiszen a vasművet eredetileg Mohácson akarták felépíteni, csak a képzelt jugoszláv fenyegetés, Tito, a láncos kutya miatt került az ország közepére, Dunapentelére a békemű . Holott, hallhattuk a múzeumigazgató múlt pénteki, a kiállításhoz kapcsolódó, Tito (legalább) három arcát bemutató előadásából, a jugoszláv pártvezérnek esze ágában sem volt támadást indítania Magyarország ellen: annál sokkal jobban félt Sztálintól és szövetségeseitől.

Az Intercisa Múzeum jövő őszre is tervez egy hasonló méretű és érdekességű délszláv kiállítást. Akkor, mondta a múzeumigazgató, az utolsó szerb királyok koronázási kincseit mutatnák be Dunaújvárosban.

A Karagyorgyevics-dinasztia utolsó uralkodójának, a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságból 1941-ben fiatalon elmenekült királynak, Péternek a fia, Aleksandar ma sikeres üzletemberként él Londonban. Már nem tekinti magát trónörökösnek - ám a volt királyi birtokokon Oplenovácon még rendelkezik egy 140 hektáros tiulajdonnal, amiből 80 hektár szőlő: az itt termelt évi 18 ezer palack bort azonban csak diplomáciai fogadásokra szállítják.

Remélhetően a jövő évi királyi kiállítás is vonz majd annyi látogatót, mint az idei. Farkas Lajos csütörtökön már erről tárgyal Belgrádban kollégáival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!