Kultúra

2014.03.10. 15:35

Tizenöt éves a BonaVox Női Kar

Dunaújváros - Másfél évtizeddel ezelőtt Könyves Ágnes kezdeményezésére jött létre a Dunaújvárosi Női Kar, egy évre rá a Dunaújvárosi Főiskola Női Karává váltak, ma már BonaVox névre hallgatnak. A beszélgetés kezdő hangját a karvezetőnő adta meg.

Szente Tünde

Könyves Ágnes az alapító és karvezető

- Székesfehérvárról 1997-ben kerültem ide a városba - kezd bele a történetbe Könyves Ágnes zenepedagógus. - Horváth Péter kórusában el is kezdtem énekelni, azonban hiányzott a karvezetés, előtte egy száztagú gyerekkarom volt Fehérváron. Nyilván, a férjemtől nem akartam elvenni a kórusát, ezért körbenéztem, mi hiányzik. Volt vegyeskar, kamarakórus, több gyermekkar, s az egyetlen, ami nem volt, a női kar. Azt a néhány embert, akit ismertem, felkerestem, s megkérdeztem, hogy lenne-e kedvük velem dolgozni. Tizennégy fővel kezdtük az 1998/99-es évadot, s az első év után fölfigyelt ránk a Dunaújvárosi Főiskola. Dr. Kiss Endre főigazgató úr kért fel bennünket, legyünk az intézmény női kara, amit örömmel elvállaltunk.

- Mi volt az első megmérettetésük?

- A Magyar Kórusok Országos Szövetségének rendszerében megszereztük 2000-ben a Fesztiválkórus minősítést. Az Evangélikus templomban, a március 25-i koncert volt a női kar első teljesen önálló bemutatója. A minősítés azért is jelentett sokat számunkra, mert e cím birtokában már nevezhettünk különféle versenyekre.

- Voltak-e mélypontok a kórus életében?

- Öt év után sokan egyszerre mentek el szülni, sokgyermekes anyák lettünk, nem vállaltunk nagy koncerteket, kevés volt a létszámunk. Rendszeresen jártunk külföldre 2000 és 2005 között, utána már nem, csak itthoni koncerteket vállaltunk. Eljutottunk az ausztriai Linzbe az I. Kórusolimpiára, ahol háromszoros ezüstérmesek lettünk, az olaszországi Arezzo Kórusversenyére, Alta-Pusteria Nemzetközi Művészeti Fesztiváljára. A debreceni Bartók Béla XX. Nemzetközi Kórusversenyen 2002-ben másodikak lettünk, én pedig karvezetői különdíjban részesültem. A Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen kamara kategóriában második helyezést értünk el.

- Az alapító tagok közül kik énekelnek még most is?

- Péter Kata, Hollai Enikő, Szabó Tünde, de akadnak olyanok is, akik jelenleg passzívak és valószínűleg ismét bekapcsolódnak, Péli Renáta is készül vissza. Természetesen vannak olyan kórustagok, akik a többi kórus munkájában is részt vesznek, a Dunaújvárosi Vegyeskarban és a Viadana Kamarakórusban is énekelnek.

- A főiskolával a kapcsolat miért szakadt meg?

- A Kiss Endre főigazgató úr utáni új vezetés már nem tudott támogatni bennünket. A gazdasági válság beköszöntével elmaradt a pénzügyi támogatás, végül a női kar úgy döntött, hogy önállósodik, nevet változtattunk, így lettünk BonaVox Női Kar.

- Mi az elnevezésük jelentése?

- Új hang, jó hang a fordítása.

A BonaVox a mezőfalvi templomban a Dréta Antal kórusversenyen. De részt vettek a Dunaújvárosi Egyesített Kórus New York-i januári fellépésein is, Magyarország New York-i főkonzulátusán szerepeltek, majd a Carnegie Hallban adott koncerten 280 fős kórus tagjaként énekeltek.

- Hogyan oldották meg finanszírozást?

- Néhány évre finanszírozó nélkül maradtunk, de időközben létrehoztam a Pentele XXI. Század Oktatásáért Alapítványt, amelynek egyik feladata a kórus támogatása, koncertek szervezése. Két éve kerestem meg Szántó Péter igazgatót, hogy az MMK tudna-e fogadni bennünket? Igent mondott, azóta az intézmény támogatását élvezzük.

- A tizenöt éves fennállást hogyan teszik emlékezetessé?

- Májusban jubileumi koncertet tervezünk az Evangélikus templomban, nyáron megyünk Prágába egy fesztiválra. A legmagasabb fokozatú minősítésnek számító Ars Majort októberben szeretnénk újból elnyerni. Bízom abban, hogy új tagok is csatlakoznak hozzánk.

- A belépőnek milyen kritériumoknak kell megfelelnie?

- Az első és legfontosabb, hogy szeressen énekelni. Olyan tizenhat esztendőt betöltött személynek ajánlom, aki szívesen tartozna egy jó közösségbe, aki ha részese ennek a csapatnak, akkor vállalja az azzal járó munkát és fellépéseket.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!